Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Ябълките и ябълковият сок пазят мозъчните клетки от увреждане

Ябълките и ябълковият сок пазят мозъчните клетки от увреждане

Ябълките и ябълковият сок пазят мозъчните клетки от увреждане - изображение

Консумирането на няколко ябълки на ден или на сок от тях предпазва мозъчните клетки от смърт. До това заключение стигнали изследователите от университета в Масачузетс. Те са направили проучването по повод програмата "Качество и безопасност на хранителни продукти в САЩ".

Учените проверили върху мишки как застарява техния мозък и по какъв начин ябълковият сок въздейства върху процеса. Антиоксидантите, които се съдържат в конкретните плодове и напитката от тях, предпазват мозъка от ефекта на окислителния стрес. До този извод стигнали специалистите, като добавяли ябълков сок във водата на гризачите. Поемайки количество, което се равнява на 2-3 чаши или 3-4 ябълки, мишките се справяли по-добре и по-бързо с опитния лабиринт.

Съчетано с балансиран режим на хранене, яденето на плодовете помага мозъкът да не бъде увреден и да поддържа бистра памет, пише obekti.bg.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: berkeleywellness.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛеченияЛюбопитноФизиологияЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиОрганизацииИсторияАнкетиОбразованиеАлтернативна медицинаСпортКлинични пътекиНормативни актовеБотаникаСпециалистиХранене при...Медицински изследванияХрани и ястияРецептиДиетиСнимкиПсихологияПатология