Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... 13 въпроса за мъжките хормони

13 въпроса за мъжките хормони

13 въпроса за мъжките хормони - изображение
Ние си имаме нашия месечен цикъл, естрогена и прогестерона, ефекта йо-йо и останалите женски характеристики. А те? Да се опитаме да вникнем в хормоналния свят на мъжете чрез 13 въпроса, които може би никога не сме си задавали.

Кои са мъжките хормони?

Те са няколко, но най-значителният е тестостеронът - стероиден хормон от групата на андрогените, който се секретира от тестисите. През пубертета андрогените водят до развитието на мъжките сексуални белези - пенисът нараства, явяват се ерекцията и еякулацията, окосмяването, гласът се променя, мускулите укрепват. В същото време настъпват и психологически промени. Отделянето на тестостерона позволява доброто функциониране на мъжката сексуалност. С възрастта може да се получи спад на андрогените, което да доведе до отслабване на либидото. Те са и добре известни анаболизанти, използвани за увеличаване на мускулната маса.

Има ли месечен хормонален цикъл и при мъжете?

Не, природата е спестила на мъжете месечния цикъл и предменструалния синдром, но при тях действа друг механизъм - цикълът на производство на сперматозоидите, който е дълъг 72 дни. Затова при изследване на мъжката плодовитост лекарят предписва две сперматограми на тримесечен интервал - така той получава данни от два съседни цикъла.

Водят ли мъжките хормони до смяна на настроението?

Не, нивото на тестостерона може да варира през целия ден, без това да доведе до раздразнителност или умора. Най-високата му стойност е сутрешната, което има връзка с ерекцията при събуждането.

Защо пубертетът е по-ярко изразен при момчетата?

През пубертета нивото на тестостерона може да нарасне до 18 пъти в рамките само на три месеца и това предизвиква у тях мощно и внезапно сексуално желание. При момичетата същият хормон нараства най-много до три-четири пъти, и то за срок от две-три години.

Има ли връзка между нивото на андрогените и размера на пениса?

Размерът на пениса зависи главно от генетични характеристики и хормоните нямат нищо общо с него. Същото се отнася и до качествата на мъжа като сексуален партньор. Тестостеронът влияе обаче на либидото - колкото е повече хормонът, толкова по-силно е желанието за секс. Но сексолозите са единодушни - качеството на любовния акт зависи много повече от твърдостта на пениса, отколкото от размера му, без да говорим за такива съществени елементи като любовната игра и силата на еротичните фантазии и думи.

Мъжествените на вид мъже имат ли повече хормони?

Квадратната челюст, широките рамене и силните мускули са вторични полови белези, които зависят от половия хромозом Y и от наследствените генетични характеристики. Нивото на андрогените не влияе на тези външни данни на мъжа.

За какво хормонално състояние говорят загубата на коса или прекалената окосменост при мъжете?

Съществува заблудата, че плешивите мъже с богато окосмено тяло са най-сексуални и притежават високо ниво на мъжките хормони. Това е напълно погрешно. И оплешивяването ,и окосмеността нямат връзка с андрогените, а са въпрос на наследственост и намеса на други индивидуални фактори.

Защо някои мъже имат гърди?

При напълняване у някои мъже се появява подобие на женски гърди. Явлението се нарича гинекомастия. Натрупаната мастна тъкан се превръща в женските хормони естрогени, които се проявяват като рецептори на млечната жлеза. Решението е в хранителна диета или липоаспирация, ако мазнината е добре локализирана. При професионалните спортисти също може да се стигне до гинекомастия поради приема на мъжки хормони, които , ако са в излишък, се превръщат в естрогени.

Защо мъжете по-лесно запазват постоянно тегло?

Механизмът е много прост - колкото по-голяма е мускулната маса, толкова по-силна е обмяната на веществата и храната се усвоява, без да се трупат мазнини. С възрастта обаче и при мъжете мускулите "се стопяват", което обяснява напълняването им.

Има ли хормони във виаграта?

Ни най-малко. Активният принцип на това лекарство почива на съвсем друга основа - то влияе върху специален ензим, така че да се удължи времетраенето на притока на кръв в пениса. Виаграта и други подобни лекарства не са афродизиаци, те не действат нито на либидото, нито на сексуалната наслада, а само на ерекцията и на мъжкото самочувствие.

 

Има ли връзка между мъжките хормони и агресивността?

Не, тестостеронът влияе на либидото и мускулната маса, но няма никакво въздействие върху поведението.

Какво е андропаузата?

При повечето мъже няма никаква "пауза" в производството на хормони, както това става при жените по време на менопаузата. Само при 10-20% след 50 години се наблюдава спад на тестостерона, което може да означава настъпване на андропауза. Тя се характеризира с проблеми с ерекцията ,умора, отслабване на паметта, напълняване в талията, спад на либидото, дори горещи вълни.

Още по темата:

2.8, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниФизиологияЛеченияСнимкиЗдравни съветиХранене при...Алтернативна медицинаМедицински изследванияИсторияОрганизацииБотаникаСпортПсихологияАнкетиЗдравни проблемиТестовеНаправления в медицинатаСоциални грижиСпециалистиРецептиКлинични пътекиДиетиАнатомия