Храни, които помагат за отпушване на артериите
Сърдечносъдовите заболявания, които са отговорни за всяка четвърта смърт, са убиец номер едно в света според данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Високата смъртност обаче се дължи на прогресивното натрупване на плака в артериите, което води до стесняване на вътрешните стени, ограничавайки и в крайна сметка блокирайки притока на кръв. Запушените артерии, които неминуемо водят до спиране на притока на кръв, могат да причинят сериозни здравословни проблеми като инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови заболявания.
Прогресивното запушване на артериите се причинява от нездравословен хранителен режим, гени и заседнал начин на живот. За щастие, това състояние може да бъде повлияно по естествен начин. Храната може да се използва като средство за премахване на натрупаната плака и предотвратяване на по-нататъшното увреждане на артериите. Ето някои от най-добрите храни, които могат да помогнат за отпушване на артериите.
Аспержи

Аспержите са една от най-добрите храни за прочистване на артериите. Пълни с фибри и минерали, те помагат за понижаване на кръвното налягане и предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, които могат да доведат до сериозни сърдечносъдови заболявания. Аспержите повишават производството на глутатион – антиоксидант, който се бори с възпалението и предотвратява увреждащото окисление, причиняващо запушване или блокиране на артериите. Освен това зеленчукът съдържа алфа-линоленова и фолиева киселини, които възпрепятстват втвърдяването на артериите.
Авокадо
Авокадото помага за намаляване на "лошия" холестерол и в същото време за увеличаване на "добрия", който играе важна роля при изчистването на артериите. Плодът съдържа витамин Е, който предотвратява окисляването на холестерола, както и калий, за който е известно, че понижава кръвното налягане.
Броколи
Броколите могат да предотвратят запушването на артериите, тъй като са богати на витамин К, който предпазва кръвоносните съдове от калцификация. Консумирането им пречи на окисляването на LDL холестерола и намалява риска от сърдечни заболявания. Освен това зеленчукът е богат на фибри, които понижават кръвното налягане и намаляват значително стреса.
Мазни риби
Мазните риби (скумрия, сьомга, сардини, херинга, тон) са богати на здравословни мазнини, които могат да помогнат за изчистването на артериите. Омега-3 мастните киселини спомагат за увеличаване на "добрия" холестерол, като същевременно намаляват нивата на триглицеридите и възпалението на кръвоносните съдове.
Американската сърдечна асоциация препоръчва да се консумира риба поне два пъти седмично, за да се намали натрупването на артериална плака. Печената на скара или фурна риба осигурява оптимално здраве на сърцето.
Ядки
Вместо да посегнете към бурканчето с бисквитки, опитайте по-здравословна алтернатива – ядки. Бадемите са най-добрият избор, защото са с високо съдържание на мононенаситени мазнини, витамин Е, фибри и протеин. Орехите са друг добър източник на омега-3 мастни киселини, които предотвратяват натрупването на плака в артериите.
Американската сърдечна асоциация препоръчва три до пет порции на седмица (една порция е еквивалентна на една шепа).
Чесън
Чесънът предпазва здравето на сърдечносъдовата система и помага за лечение на вируси, инфекции и дори рак. Според учените алицинът, съдържащ се в чесъна, може да намали холестерола, да понижи диастоличното и систоличното кръвно налягане и да предотврати образуването на кръвни съсиреци. Той предотвратява калциевите отлагания и калцификацията на коронарните артерии.
Чиа

Фибрите и алфа-линоленовата киселина, съдържащи се в семената от чиа, регулират кръвното налягане, понижават нивата на триглицеридите и регулират холестерола чрез увеличаване на "добрия" и намаляване на "лошия" холестерол.
Кокосово масло
Редовната консумация на кокосово масло може да помогне за намаляване на натрупването на плаки в артериите. Лауриновата киселина в кокосовото масло се счита, че подобрява кръвосъсирването и изпълнява антиоксидантни функции в кръвния поток.
Куркума
Основният компонент на куркумата е куркуминът, който е естествено противовъзпалително съединение, а възпалението е основна причина за атеросклероза или втвърдяване на артериите. Куркумата също така намалява увреждането на артериалните стени, което може да доведе до образуване на кръвни съсиреци и натрупване на плака.
Куркумата може да бъде съставка на много ястия – както сладки, така и солени. Един от начините да получите дневната си доза е като пиете чаша топло мляко с куркума дневно.
Спанак
Спанакът е богат на калий, фолиева киселина и фибри, които помагат за понижаване на кръвното налягане и предотвратява натрупването на артериална плака. Една порция на ден подпомага понижаването на нивата на хомоцистеин – рисков фактор за сърдечни заболявания като атеросклероза. Има и висока концентрация на лутеин, химикал, предпазващ от макулна дегенерация на очите и от инфаркт. Не позволява натрупването на холестерол и поддържа артериалните стени чисти.
Няма значение дали го консумирате суров или варен, ползите от спанака са едни и същи. Затова опитайте да го добавите в салати, смутита и дори върху вашия омлет.
Джинджифил
Джинджифилът действа като мощен антиоксидант и противовъзпалителен агент, способен да предотврати натрупване на плака в кръвоносните съдове. Той съдържа джинджерол и шогаол – съставки, които пречистват артериите и възпрепятстват развитието на сърдечносъдови заболявания. Редица проучвания потвърждават ефективността на лечебния корен за намаляване на холестерола и триглицеридите и предотвратяване на атеросклерозата. Като намалява болката и отока, подобрява усвояването на кислород от тъканите и по този начин улеснява кръвообращението.
Нар

Много хора не знаят, че нарът служи като естествено средство за предпазване от сърдечносъдови заболявания. Този плод съдържа голямо количество минерали (калий, селен и магнезий). Неговата редовна консумация помага за насърчаване на имунитета и пречистване на кръвоносните съдове. Високата концентрация на антиоксиданти в него помага за неприлепването на втвърдена плака по артериалните стени. Ежедневната консумация на плода може да предотврати развитието на заболявания, причинени от втвърдена плака в кръвоносните съдове, като в същото време редуцира ефектите на стреса върху клетките на споменатите съдове, позволявайки на артериите да се разширят и кръвта да преминава по-ефективно.
Лют червен пипер
Лютият червен пипер съдържа капсаицин – съединение, което регулира ефективно нивата на холестерола и намалява риска от сърдечен удар. Според проучване капсаицинът може да предотврати белодробни и сърдечносъдови усложнения, свързани с високо активна антиретровирусна терапия (HAART).
Мед
Естествената захар в меда, която е част от състава му под формата на дизахарида трехалоза, намалява плаките в артериите, сочи изследване. Трехалозата активира протеин, наречен TFEB, който кара имунните клетки – макрофаги, да отстранят наслагванията в големите кръвоносни съдове. Те ги запушват и ги правят по-малко еластични, като това води до високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инфаркт.
Кисело зеле
Киселото зеле помага за предотвратяване на атеросклероза и пречистване на тялото от токсичните химикали, чието натрупване може да причини редица здравословни проблеми.
Сусам
Научно доказано е, че сусамовите семена имат способността да предотвратят развитието на атеросклероза. Това е така, защото тези малки семена са богати на мастни киселини. Нещо повече, те могат да понижат риска от артериални лезии и да регулират нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта.
Ленено семе
Лененото семе е ценен източник на фибри, за които е известно, че пречистват кръвоносните съдове. Освен това съдържа омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението и подобряват сърдечната функция. Това означава, че могат да понижат риска от развитие на атеросклероза. Просто добавете 1 чаена лъжица ленено семе към вашето смути, салата или друго ястие.
Грозде

Гроздето е богато на флавоноиди, ресвератрол и кверцетин, които спомагат за инхибирането на окисляването на LDL холестерола. Редовната му консумация както прочиства кръвоносните съдове, така и намалява вероятността от сформиране на кръвни съсиреци в организма, намалявайки опасността от инфаркт.
Черници, ябълки и ягоди
Ягодите и черниците са плодове, богати на флавоноидни антиоксиданти и с такова съдържание свободно могат да бъдат определени като добри чистачи на кръвоносните съдове.
Ябълките пък съдържат пектин, който извършва същата функция, помага за понижаването на холестерола, предотвратявайки абсорбцията на жлъчна киселина в червата. Кверцетинът, магнезият и калият в тях също спомага за контролирането на нивата на холестерола и затова консумирането на една до две ябълки дневно е препоръчително.
Зехтин
Когато мононенаситените липиди в зехтина се комбинират с вредните молекули на холестерола, те по-малко се окисляват. Това пречи за създаването на плаки по стените на артериите. За да помогне за почистването на кръвоносните съдове, зехтинът трябва да присъства всеки ден в менюто ни.
Домати
Каротеноидът ликопен е антиоксидант, съдържащ се в доматите. Той намалява риска от атеросклероза с до 50% и затова ежедневното консумиране на плода е полезно за кръвоносните съдове.
Зелен чай
Флавоноидите в него могат да помогнат на клетките на артериите да останат стабилни, редуцирайки риска от сърдечносъдови заболявания. Пиенето всеки ден на напитката разширява кръвоносните съдове и така те функционират по-лесно.
Целина
Целината е с висока концентрация на витамин К, който е много нужен за съсирването на кръвта. Заедно с него тя съдържа и други хранителни вещества и витамини, които улесняват отстраняването на отпадъците от тялото.
Репички

Репичките са полезни за съдовата система заради множеството жизненоважни елементи, които съдържат. Калият в тях спомага за понижаването на кръвното налягане. Консумирането им оказва влияние върху ефикасния и бърз пренос на кислород до мускулната тъкан, което ги прави особено полезни за хора, страдащи от периферно артериално заболяване.
Диня
Високото съдържание на ликопен в динята помага за подобряването на кръвообращението и намалява опасността от атеросклероза. Плодът има решаващо значение за прочистването на кръвоносните съдове.
Овесени ядки
Овесените ядки дава на тялото достатъчно енергия, имат противовъзпалителни свойства и допринасят за понижаване на нивата на холестерола. Действат като антиоксидант, предотвратявайки уврежданията, причинени от свободните радикали в организма.
Healthy foods for blood vessels: https://www.vinmec.com/eng/blog/foods-that-are-good-for-blood-vessels-en
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИЛКА ЧУДОДЕЙКА ТИНКТУРА ЧИСТИ АРТЕРИИ 100 мл
БИО ВЕЛ РАСТИТЕЛЕН СИЛИЦИЙ капки 30 мл
СУОНСЪН ДОБАВКА ЗА ВЕНИТЕ НА КРАКАТА капсули * 60
ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Кръвно-газов анализ
- Открийте 7 опасни признака на запушени артерии
- Правилно хранене вместо лекарства при високо кръвно налягане
- Гинко, Гинко билоба
- Артериален пулс
- Сфигмограма
- Как да държим холестерола в норма
- Осигуряване на постоянен съдов достъп чрез артериовенозна фистула
- Направете си мощен еликсир за пречистване на артериите от чесън, лимон и джинджифил
- Ангиопластика
Коментари към Храни, които помагат за отпушване на артериите
Димитър Димитров
Въпросът ми е за канелата: 1) имате предвид чаена лъжичка? 2) освен това кой ботанически вид канела имате предвид - касия (масово продаваната виетнамска или индонезийска) или цейлонска (която може да се купи най-често като био продукт). Чел съм някъде, че една чаена лъжичка Cinamomum cassia е вече твърде опасно за черния дроб.
Здравейте! Тук може да прочетете повече за канелата:
Полезни свойства на канелата
Въпросът ми е за канелата: 1) имате предвид чаена лъжичка? 2) освен това кой ботанически вид канела имате предвид - касия (масово продаваната виетнамска или индонезийска) или цейлонска (която може да се купи най-често като био продукт). Чел съм някъде, че една чаена лъжичка Cinamomum cassia е вече твърде опасно за черния дроб.