Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... РЕНТГЕНОВ ТЕСТ ОТКРИВА БОЛНИ КОРОНАРНИ АРТЕРИИ

РЕНТГЕНОВ ТЕСТ ОТКРИВА БОЛНИ КОРОНАРНИ АРТЕРИИ

РЕНТГЕНОВ ТЕСТ ОТКРИВА БОЛНИ КОРОНАРНИ АРТЕРИИ - изображение

Бърз рентгенов тест, известен като електронна снопова компютърна томография (electron beam computed tomography - EBCT) с точност отграничава кои пациенти със сърдечна недостатъчност имат болни коронарни артерии (в първия ноемврийски брой на The Journal of the American College of Cardiology).

 

Това разграничаване е важно, тъй като пациентите със сърдечна недостатъчност, които имат атеросклероза на коронарните артерии, могат да се подобрат от осъществяването на коронарен байпас. Доктор Брус Брандидж и колегите му от Harbor-UCLA Medical Center в Torrance, California, съобщават че EBCT с точност измерва количеството на калций в артериите, който е показател за редуцирането на артериалната проходимост.

 

Пациентите, които нямат калций в коронарните си артерии на практика е почти невъзможно да имат запушени артерии. Ако те имат много калций тогава можем да бъдем сигурни, че запушването на коронарните артерии е причината за тяхната сърдеечна недостатъчност. Обикновеният начин, по който лекарите определят дали артериите са запушени, е да проведат ангиография, рентгеново изследване на сърцето и кръвоносните съдове, което е инвазивно, по-продължително от ЕВСТ и по-скъпо.

 

Екипът на Брандидж провел ЕВСТ при 125 пациента със сърдечна недостатъчност на възраст 23 до 74 години. Всички пациенти били подложени също и на ангеография три месеца преди или след изследването чрез ЕВСТ. Използвайки ангеографията екипът установил, че 72 пациенти имат запушени артерии. ЕВСТ открил сигнификантно количество калций в артериите на 71 от същите пациенти.

 

Обратно ангеографията показала, че 53 пациента имат незапушени артерии. В 44 от тези пациенти ЕВСТ не установило никакъв калций в артериите. Изследователите изчислили, е ЕВСТ е в 99% показател за поставяне на диагноза запушени артерии и в 83% показател за изключване на диагнозата. Вкрайна сметка ЕВСТ била в 92% коректна за разграничаване на запушените артерии от други причини за сърдечна недостатъчност. Авторите заключават, че ЕВСТ е достигнала значителна степен на стандартизация и леснота на приложението и, че лекарите могат да разчитат на нея за преценяване състоянието на широк кръг пациенти.

За Framar.bg: http://www.med.primasoft.bg

Още по темата:

2.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияЛюбопитноАлтернативна медицинаИсторияЗдравни съветиМедицински изследванияНовиниКлинични пътекиОрганизацииЛеченияБотаникаСпециалистиЗаведенияСнимкиЛайфстайлПсихологияНормативни актовеСпортАнкетиТестовеДиети