Начало Здравна медиа Научни публикации Девет домакински дейности, които влошават симптомите на болестта на Бехтерев

Девет домакински дейности, които влошават симптомите на болестта на Бехтерев

Девет домакински дейности, които влошават симптомите на болестта на Бехтерев - изображение

За повече информация за най – честите автоимунни заболявания разбери на www.probudise.bg

Анкилозиращият спондилит (болест на Бехтерев) е вид възпалителен артрит, който причинява болка, скованост и дори срастване на гръбнака. Най-доброто лечение е движението, но някои дейности могат да влошат симптомите вместо да ги облекчат. При анкилозиращ спондилит са позволени много домакински дейности, но има и такива, които трябва да се избягват или да се извършват с внимание.

Анкилозиращият спондилит причинява възпаление на гръбначните стави и мускули и тазобедрените стави, затова всяка дейност, свързана с навеждане, извъртане на тялото или повдигане на тежки предмети, може да отключи болка. Ако от болестта ставите ви са срастнали или сковани, то може би движенията ви са ограничени, което допълнително затруднява извършването на ежедневните домакински задачи. Ето няколко домакински дейности, които могат да влошат симптомите на анкилозиращия спондилит:

1. ГЛАДЕНЕ

Повечето хора гладят приведени и това води до лоша стойка. Тъй като при анкилозиращия спондилит може да има изкривяване на гръбнака, добрата стойка е изключително важна. Ако се налага, гладете седнали на стол с висока и твърда облегалка. Ако пак се привеждате, сложете навита на руло хавлия или лумбална опора зад кръста, която ще държи гърба изправен.

2. МИЕНЕ НА ПОДА

Търкането на пода с мокра подочистачка или моп е сигурен начин да раздразните възпалените мускули и стави на гърба. Местенето на кофа, пълна с вода и изстискването на подочистачката също не е лесно, ако страдате от болки в гърба.

Вместо да купувате обикновена подочистачка и кофа, инвестирайте в такава, чиито глави се сменят. Когато миете пода, не бързайте. Изберете подочистачка или моп с дълга дръжка, за да избегнете навеждането.

3. ОСНОВНО ПОЧИСТВАНЕ НА БАНЯТА

Почистването на мивката в банята или на плота не е страшно, за разлика от търкането приведен над тоалетната чиния или ваната. Застраховайте се, като използвате разтворими таблетки за тоалетни и почистващ спрей за душа и ваната. Нека препаратите да свършат основната работа вместо вас.

4. МИЕНЕ НА ЧИНИИ

Учудващо, но миенето на чинии е натоварващо за гърба. Освен че трябва да стоите прави по-продължително време, вие се прегърбвате над мивката. Съдомиялната машина обаче не е по-добрият вариант. С нея може да избегнете продължителното стоене прави, но, за да заредите и извадите съдовете, се налага да се навеждате, пресягате и завъртите. Ако все пак ви се наложи да измиете чиниите, подпрете стъпалото или коляното на единия крак на столче, докато миете съдовете на мивката. Зареждайте и изпразвайте съдомиялната машина седнали.

5. ПРАНЕ

Носенето на кош с пране, навеждането над пералнята и сгъването на дрехите могат да отключат болката при анкилозиращ спондилит. Следвайте тези съвети, за да улесните работата си:

• Не препълвайте коша. Пренасяйте малки количества дрехи.

• Сгъвайте дрехите, докато седите на маса.

• Използвайте дълга щипка, за да извадите дрехите от пералнята.

6. ПОЧИСТВАНЕ С ПРАХОСМУКАЧКА

Много от прахосмукачките са тежки, обемисти и се местят трудно. При почистване с прахосмукачка човек се привежда, извърта и прилага натиск продължително време. Най-добре е да оставите тази дейност на другите. Ако това е невъзможно, инвестирайте в прахосмукачка робот или в най-леката прахосмукачка, която се предлага на пазара, с дълъг кабел при това. Старайте се да стоите изправени, докато почиствате с прахосмукачка.

7. ГРАДИНСКА РАБОТА

Добре известно е, че градинската работа затруднява хората, които страдат от анкилозиращ спондилит. Кастренето на дървета и храсти, градинарството, косенето на моравата и събирането на листа натоварват гръбначния стълб.

По възможност повикайте фирма, която ще окоси моравата и ще подкастри дърветата и храстите. Повечето фирми предлагат пролетно и есенно почистване на листа и други отпадъци от дворовете. Ако се налага да вършите тази работа сами, монтирайте телескопична ръчка на косачката, за да е на подходящата височина.

8. ОПРАВЯНЕ НА ЛЕГЛО

Шалтетата, обемистите чаршафи и одеялата тежат. Когато ги вдигате, за да оправите леглото, се задействат много мускули и това е свързано с навеждане. Изберете леки одеяла. Поставете топ матрак и го облечете с чаршаф с ластик вместо големия матрак. И, ако това не ви смущава, не оправяйте леглото всеки ден.

9. ПАЗАРУВАНЕ

Ако имате болки в гърба, пазаруването може да е мъчително. Освен че е трудно да достигнеш продуктите на горните и долните рафтове, пренасянето на покупките до и от колата, или на ръце до вкъщи, е много натоварващо. За да направите тази дейност по-лесна, направете поръчка по Интернет. Така ще доставят продуктите директно до дома ви. Когато трябва да приберете покупките, първо приберете продуктите, които стоят в хладилника, а останалите малко по малко. Използвайте дълга щипка, за да наредите продуктите на горните и долните рафтове.

ПОМНЕТЕ:

По-добре оставете тежките домакински дейности на някой друг, макар че не винаги е лесно да молиш за услуга. В идеалния случай избягвайте дейности, които влошават анкилозиращия спондилит, макар че това не винаги е възможно. Ако се налага да вършите всичко сами, сменете подхода и следвайте тези съвети:

• Не правете опити да изчистите цялата къща в един ден.

• Насочете вниманието си към местата, където се събират много хора или тези, които гостите ще видят.

• Инвестирайте в пособия, които ще улеснят домакинската работа, като лека прахосмукачка, която се командва с крак.

• Купете почистващи уреди за всеки етаж от къщата.

• Почивайте често.

За повече информация за най – честите автоимунни заболявания разбери на www.probudise.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА

ПУБЛИКАЦИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИнтервютаНовиниВидеоХранене при...Организации