Начало Здравна медиа Научни публикации Симптомите на болестта Паркинсон - как да открием заболяването?

Симптомите на болестта Паркинсон - как да открием заболяването?

Симптомите на болестта Паркинсон - как да открием заболяването? - изображение

Болестта на Паркинсон е съпътствана от редица симптоми, като те се делят на две основни групи – моторни, тоест засягащи движенията, и немоторни, които включват най-вече когнитивни, невроповеденчески и други проблеми. При всеки човек с тази диагноза те варират спрямо степенната на развитие на болестта, но и като цяло от индивидуалното му състояние.

Моторни симптоми

Един от ключовите белези на Паркинсон, който е сочен и за най-разпознаваемият и насочващ именно към тази диагноза, е т. нар. тремор или треперене на крайник. Подобен проблем може да е знак и за друго заболяване, но когато се изяви при покой на тялото, обикновено насочва именно към тази диагноза. Типичен тремор при Паркинсон е треперенето на едната ръка или крак, като впоследствие се разпространява двустранно. Треперенето може да се прояви и в други части на тялото като устните, езика или брадичката. Въпреки че треморът е сред най-характерните симптоми на Паркинсон и се проявява при близо 70% от болните, има група пациенти, при които заболяването протича без неговото наличие. Треперенето се появява при стрес, по-голяма възбуда и вълнение.

Друг, характерен симптом сред двигателните нарушения, е усещането за стегнатост на мускулите или т. нар. мускулна ригидност. При това състояние болният усеща скованост в тялото и чувство, че краката му са „заковани за пода”. Губи се и чувството за баланс и равновесие, което повлиява на цялостната стойка на тялото и може да създаде риск от контузии и наранявания.

Сред моторните симптоми на болестта на Паркинсон е и цялостното забавяне на движенията или т. нар. брадикинезия. В резултат обикновени физически действия като ходене, изкачване и слизане по стълби, както и такива, свързани с личната хигиена като миене на зъби и сресване, започват да изискват повече усилия и време. Болният започва да върви с по-ситни и бавни стъпки, променя се стойката му.

Паркинсон повлиява цялостно на автоматизма на движенията, като засяга несъзнателни движения като мигане, усмихване и жестикулация. Променя се и физиономията на болния, чието лице може да придобие т. нар. „масковидно изражение” – втренчен поглед, изразяващ равнодушие и апатия.
Нарушената моторика следствие на заболяването повлиява и на почерка на заболелия, като той се изменя и става по-ситен и дребен.

Сексуалната дисфункция е друг проблем, който може да напомни за подобно състояние.

Немоторни симтоми

Немоторните белези на Паркинсон са свързани най-често с когнитивни проблеми, като промяна в настроението, апатия, чувство за безпокойство и тревожност, както и пристъпи на раздразнение и гняв. Може да се развие и депресия, която е сочена за един от най-честите нервнопсихиатрични симптоми, открити при пациенти с болестта на Паркинсон. Намалената памет и възможност за концентрация, както и липсата на енергия също попадат в тази група белези на заболяването.

Другите сигнални знаци, подсказващи за диагнозата Паркинсон, са проблеми със съня, с кожата, нарушения на стомашно-чревния тракт –запек или „изпускане”, обилно изпотяване, промяна на гласа, който става по-тих, загуба на обонянието.

За повече информация за живота с паркинсон - www.parkinson.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ПУБЛИКАЦИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА

ПУБЛИКАЦИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Научни публикацииСнимкиХранене при...Здравни проблемиНовиниИнтервютаЛюбопитноВидеоИсторияЗдравни съветиЛеченияСпортКлинични пътекиАлтернативна медицинаБотаника