Консумацията на боровинки намалява вероятността от сърдечносъдови заболявания

Включването на боровинките в ежедневната хранителна диета намалява рисковите фактори, които причиняват сърдечносъдови заболявания, според ново изследване, ръководено от Университета на Източна Англия, в сътрудничество с Харвард.
Изследователският екип от катедрата по хранене и превантивна медицина смята, че тези плодове трябва да бъдат включени в диетичните стратегии за намаляване вероятността от такъв тип заболявания, особено сред рисковите групи.
Учените решават да проверят как ежедневното консумиране на малкия плод влияе на метаболитния синдром - състояние, засягащо голяма част от възрастното население, която има поне три от следните фактори: високо кръвно налягане, повишена кръвна захар, излишни телесни мазнини и ниски нива на „добрия холестерол“.
„Метаболитният синдром значително увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет и често биват предписвани лекарства, за да се контролира това състояние.“, казва проф. Един Касиди. „Широко известно е, че малките промени в начина на живот, както и тези в избора на храна, също могат да повлияят благоприятно.“, допълва той.
В проведеното изследване взимат участие 138 доброволци на възраст между 50 и 75 години, които страдат от наднормено тегло и затлъстяване. В продължение на 6 месеца всички участници получават 150 грама боровинки на ден, след което са проведени изследвания за сърдечното им здраве.
„Установихме, че яденето на една чаша боровинки на ден води до трайни подобрения на съдовата функция и артериалната коравина, което е достатъчно, за да намали риска от сърдечносъдови заболявания между 12 и 15 процента.“, категоричен е д-р Питър Къртис.
medicalxpress.com, pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
ФЕМИНЕЛА УРОФОРТЕ СИРОП 120 мл
ДИАБЕКСИН тинктура 100 мл
ИНА ЕСЕНШЪЛС БИЛКОВ САПУН ЛАВАНДУЛА И БОРОВИНКА 105 г
РАСТИТЕЛЕН САПУН ФЛОРИНДА ГРОЗДЕ И БОРОВИНКА 100 г
БЕТЪР МИ БЛЕНД 250 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- Боровинка червена, Кокази, Кокоз, Суница, Червена брусница
- Кардиохирурзи спасяват живота на мъж с иновативната операция MIDCAB
- Боровинка черна, Бориче, Брусница
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- Извънклетъчният матрикс дава отговори за инфаркти и инсулти
- Монарда, Червен бергамот, Пчелен балсам, Монарда дидима, Конска мента
- Енергийна салата с киноа и чиа
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Тест идентифицира деца с потенциално смъртоносно сърдечно заболяване
Коментари към Консумацията на боровинки намалява вероятността от сърдечносъдови заболявания