Приемането на по-големи количества зелени листни зеленчуци може да предотврати омазняване на черния дроб

По-голяма част от зелените листни зеленчуци в диетата могат да намалят риска от развитие на чернодробна стеатоза или омазняване на черния дроб. Това твърди проучване, направено от Каролински институт в Швеция. Според учените по-големият прием на неорганични нитрати, които се срещат естествено в много видове зеленчуци, намалява натрупването на мазнини в органа. До този момент няма одобрено лечение на заболяването, което може да се влоши в животозастрашаващи състояния като рак или цироза.
Чернодробната стеатоза е често срещано заболяване, което засяга приблизително 25 на сто от населението. Едни от основните причини са наднорменото тегло или високата консумация на алкохол.
Матиас Карлстрьом, доцент в Катедрата по физиология и фармакология в шведския институт, коментира, че когато добавили хранителен нитрат в храната на мишки, приемащи продукти с високо съдържание на мазнини и захар, забелязали, че намалял делът на мазнините в черния дроб.
Резултатите се потвърдили чрез прилагането на две различни изследвания на клетъчни структури в човешки чернодробни клетки. Учените наблюдавали и намаляване на кръвното налягане и подобрение на инсулин-глюкозната хомеостаза при мишки с диабет тип 2.
Вниманието на специалистите е насочено към предотвратяването на сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2 чрез диетични промени и чрез други средства. Предишни изследвания показали, че хранителният нитрат в зеленчуците повишава ефективността на митохондриите, което може да подобри физическата издръжливост. Също така е доказано, че по-високият прием на плодове и зеленчуци има благоприятен ефект върху сърдечносъдовата функция и върху диабета.
"Смятаме, че тези заболявания са свързани със сходни механизми, при които окислителният процес причинява компрометирана сигнализация на азотен оксид, което оказва неблагоприятно въздействие върху кардиометаболитните функции", казва д-р Карлстрьом.
Въпреки че са направени много клинични проучвания, все още има спор сред изследователите за това какви свойства на зеленчуците ги правят здравословни. Според Карлстрьом никой не се е съсредоточил върху нитратите, които са ключът по мнението на учените, извършили проучването.
Специалистите ще се фокусират в клинични проучвания, в които ще проучат терапевтичната стойност на нитратите в намаляването на стеатозата на черния дроб. Резултатите могат да доведат до разработването на нови фармакологични и хранителни подходи.
Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ДЖАРОУ ФОРМУЛАС МАСТИК ГЪМ капсули 500 мг * 60
РОСИТА РЕАЛ ФУДС МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА РИБА ХИМЕРА 50 мл.
Безплатна доставка за България!ПРАНАРОМ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ МЕНТОЛОВ ЕВКАЛИПТ 10 мл
БИЛКА ЧУДОДЕЙКА ТИНКТУРА ЧИСТ ЧЕРЕН ДРОБ 100 мл
НУТРАТИЙ ЧАЙ НУТРАЛИВЪР филтър * 20
ОСТРОВИТ АКВА КИК L-КАРНИТИН 300 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Компютърна томография (КТ) на корем
- Рентгеново изследване (рентгенография) на корем
- Гама-глутамилтранспептидаза (ГГТ, ГГТП)
- Билки и диета при лечение на цироза на черния дроб
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- Жълт Равнец, Биберщайн
- Билкова терапия на жлъчна дискинезия или прегъване на жлъчния мехур
- Изследване на билирубин в кръвта
- Контраст-усилена ехография
- Лечение при цироза
Коментари към Приемането на по-големи количества зелени листни зеленчуци може да предотврати омазняване на черния дроб