Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Приемането на по-големи количества зелени листни зеленчуци може да предотврати омазняване на черния дроб

Приемането на по-големи количества зелени листни зеленчуци може да предотврати омазняване на черния дроб

Приемането на по-големи количества зелени листни зеленчуци може да предотврати омазняване на черния дроб - изображение

По-голяма част от зелените листни зеленчуци в диетата могат да намалят риска от развитие на чернодробна стеатоза или омазняване на черния дроб. Това твърди проучване, направено от Каролински институт в Швеция. Според учените по-големият прием на неорганични нитрати, които се срещат естествено в много видове зеленчуци, намалява натрупването на мазнини в органа. До този момент няма одобрено лечение на заболяването, което може да се влоши в животозастрашаващи състояния като рак или цироза.

Чернодробната стеатоза е често срещано заболяване, което засяга приблизително 25 на сто от населението. Едни от основните причини са наднорменото тегло или високата консумация на алкохол.
Матиас Карлстрьом, доцент в Катедрата по физиология и фармакология в шведския институт, коментира, че когато добавили хранителен нитрат в храната на мишки, приемащи продукти с високо съдържание на мазнини и захар, забелязали, че намалял делът на мазнините в черния дроб.

Резултатите се потвърдили чрез прилагането на две различни изследвания на клетъчни структури в човешки чернодробни клетки. Учените наблюдавали и намаляване на кръвното налягане и подобрение на инсулин-глюкозната хомеостаза при мишки с диабет тип 2.

Вниманието на специалистите е насочено към предотвратяването на сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2 чрез диетични промени и чрез други средства. Предишни изследвания показали, че хранителният нитрат в зеленчуците повишава ефективността на митохондриите, което може да подобри физическата издръжливост. Също така е доказано, че по-високият прием на плодове и зеленчуци има благоприятен ефект върху сърдечносъдовата функция и върху диабета.

"Смятаме, че тези заболявания са свързани със сходни механизми, при които окислителният процес причинява компрометирана сигнализация на азотен оксид, което оказва неблагоприятно въздействие върху кардиометаболитните функции", казва д-р Карлстрьом.

Въпреки че са направени много клинични проучвания, все още има спор сред изследователите за това какви свойства на зеленчуците ги правят здравословни. Според Карлстрьом никой не се е съсредоточил върху нитратите, които са ключът по мнението на учените, извършили проучването.

Специалистите ще се фокусират в клинични проучвания, в които ще проучат терапевтичната стойност на нитратите в намаляването на стеатозата на черния дроб. Резултатите могат да доведат до разработването на нови фармакологични и хранителни подходи.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаЛюбопитноРецептиХрани и ястияБотаникаТестовеСнимкиПатологияНовиниИсторияСпортФизиологияОрганизацииИзследванияСъставкиКлинични пътекиДиетиЛечения