Начало Здравна медиа Здравни новини Австралия може да е първата страна, премахнала човешкия папиломен вирус сред населението си

Австралия може да е първата страна, премахнала човешкия папиломен вирус сред населението си

Австралия може да е първата страна, премахнала човешкия папиломен вирус сред населението си - изображение

Австралийските здравни власти са напът да унищожат причинителя на рака на маточната шийка сред населението на отдалечения континент. Страната може би ще е първата, която ще успее да премахне човешкия папиломен вирус (HPV) и прогнозите на Международното сдружение за борба с HPV са това да стане в близките 30-40 г.

Заради добрия имунизационен обхват на населението и ефективната ваксина се наблюдава значителен спад на заразените с вируса. Повече от 77 на сто от ученичките са се подложили на ваксинация. Поставянето й е държавна политика от 10 години насам и от този период насам заразените с HPV жени между 18- и 24-годишна възраст наброяват едва 1,1% за разлика отпреди, когато делът им е бил 22,7%.

Прогнозата на проф. Сузан Гарланд, специалист в АГ-болницата в Мелбърн и съветник на СЗО за превенция на рака на шийката на матката, е, че благодарение на имунизациите и голямата национална скринингова програма сред жените случаите ще намалеят до няколко в цяла Австралия. За да бъде постигната целта до 30-40 години да няма човешки папиломен вирус сред населението, специалистите трябва да продължат с високия имунизационен обхват. В момента около 20 на сто от младите момичета не са се ваксинирали и ако това стане, изкореняването на HPV ще стане по-бързо.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: safebee.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни проблемиЛюбопитноНовиниАлт. медицинаИзследванияИсторияСнимки