Начало Здравна медиа Здравни новини Американската агенция по храните и лекарствата започва кампания срещу подвеждащи хранителни добавки

Американската агенция по храните и лекарствата започва кампания срещу подвеждащи хранителни добавки

Американската агенция по храните и лекарствата започва кампания срещу подвеждащи хранителни добавки - изображение

От тази седмица здравните регулатори в САЩ ще поемат по-активна роля в контролирането на индустрията за повече от 40 млрд. долара, произвеждаща хранителни добавки. Скот Готлиб, шеф на Агенцията по храните и лекарствата в страната, обяви, че ще се предприемат редица стъпки през следващите месеци, за да се премахнат производителите, които натрапват способността на формулите си и ги рекламират като „всемогъщи“ от увеличаването на енергията до лечението на рак.

Притеснения будят продукти от витамини до специализирани добавки, чийто състав се свързва с необичайни сърдечни ритми, влошени симптоми на астма и дори смърт. Особено безпокойство провокират хапчета, за които се твърди, че лекуват болестта на Алцхаймер – заболяване, което нарушава паметта и няма лек. Мнението на Готлиб е, че хранителните добавки не могат да претендират за предотвратяване, лечение или третиране на болести като Алцхаймер. Подобни твърдения могат да навредят на пациентите. От Агенцията по храните и лекарствата са изпратили предупредителни писма до 17 компании за незаконна продажба на продукти за лечение на невродегенеративната болест.

Други по-малко тясно насочени добавки също могат да бъдат толкова рискови и включват десетки здравословни формулировки за мултивитамини, хапчета за отслабване и енергийни предписания. По-голямата част от добавките и витамините имат малко или никаква научна подплатеност и въпреки това на всеки няколко месеца се появяват нови фирми, които предлагат подобни продукти.

При въвеждането си през 30-те години на миналия век добавките били представяни като средство за преодоляване на сериозни хранителни липси, причиняващи болести като рахит или скорбут. Днес има ново поколение добавки, чиито рекламни кампании наблягат на нови модерни думи, ярки цветове и персонализация. Те често са насочени към конкретни демографски групи – хора с наднормено тегло или възрастни, изложени на риск от Алцхаймер или други форми на деменция.

Има малко или никакви доказателства, че някой от тези продукти подобрява здравето. Изследователи, публикували в Journal of the American Medical Association, открили, че повечето добавки, които твърдят, че помагат за предотвратяване на Алцхаймер или подобряват паметта, всъщност не правят нищо подобно. „Никаква известна хранителна добавка не предотвратява упадъка на когнитивността или деменцията, но съставките, рекламирани като такива, са широко достъпни и изглежда, че получават легитимност, когато се продават от големите търговци на дребно в САЩ“, коментират учените.

Експерти установили, че добавки, особено тези за загуба на тегло, могат да изпратят близо 23 000 души в спешните отделения ежегодно. Специалисти изчислили, че между 2000 и 2012 г. годишният темп на негативни реакции към такива продукти е нараснал със 166%. Също така през същия 12-годишен период 34 души са починали след употреба на хапчета и прахове за отслабване и сексуална мощ. Шест от смъртните случаи са резултат от забранената съставки за сваляне на килограми ефедра, а един - след използване на йохимбе, предназначена за отслабване и срещу еректилна дисфункция.

От Агенцията предупреждават, че продукти като мултивитамини или добавки могат да отключат алергични реакции, промени в нормалния сърдечен ритъм и дори висок риск от сериозни заболявания като рак. Потенциалните им ползи като повишена енергия или подобрено храносмилане може да не си струват.„Тези продукти често се продават по уебсайтове и по социални медийни платформи, не са одобрени от Агенцията по храните и лекарствата и не е доказано, че са безопасни и ефективни за лечение на болестите и състоянията, за които твърдят, че лекуват“,  коментира Готлиб.

Добавките включват масла, таблетки и капсули и се произвеждат от компании като Pure Nootropics, DK Vitamins и TEK Naturals, посочени на сайта на Агенцията. От фирмите отговарят, че ще работят за привеждане на продуктите си в съответствие с изискванията.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниИсторияИнтервютаСпортЗдравни съветиСнимкиЛеченияПроизводителиАлт. медицинаБотаникаНормативни актовеОткритияЛайфстайл