Начало Здравна медиа Здравни новини Американски хирурзи успешно разделиха сиамски близнаци със сраснали глави

Американски хирурзи успешно разделиха сиамски близнаци със сраснали глави

Американски хирурзи успешно разделиха сиамски близнаци със сраснали глави  - изображение

Американски хирурзи успешно разделиха сиамски близнаци със сраснали глави в детската болница във Филаделфия. Това е изключително рядка по рода си операция в света.

Аби и Ерин Дилейни се раждат преждевременно чрез секцио с тегло около два килограма. Сиамските близнаци са със срастване на главите. Това се случва веднъж на всеки 200 000 раждания на сраснали сиамски близнаци.

Специалистите съобщават, че оперативната процедура е продължила около година. През октомври месец 2016 г. лекарите разделят костите на черепа на малките момиченца и поставят специално устройство, което да движи черепите с около един, два милиметра на ден. Следващите месеци се провеждат регулярни манипулации за подготовка към окончателното разделяне.

Почти година по-късно около 30 специалисти работят по разделянето на двете момиченца. Операцията по разпределението на кръвоносните съдове, отделянето на най-външната мембрана на мозъка и сагиталния синус е продължила 11 часа.

Към момента това е едно от най-ранните разделяния на сиамски близнаци. Но ние сме убедени, че колкото по-малки са, толкова по-бързо и лесно ще бъде възстановяването им “, коментира Джеси Тейлър, един от ръководителите на мултидисциплинарния екип от болницата във Филаделфия.

Децата ще се нуждаят от още няколко операции през следващите години. Засега Аби и Ерин се възстановяват добре, ходят периодично на рехабилитации, учат се да се обръщат, да се движат.

Операцията по разделянето на децата е извършена преди пет месеца, но за нея се съобщава едва сега поради предпазни мерки от възможни инфекции и вируси.

сиамски близнаци със сраснали глави

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: sciencealert.com


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноХранене при...ДиетиРецептиСнимкиЛеченияПсихологияКлинични пътекиЗдравни съветиИнтервютаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияАнкетиЛайфстайл