Начало Здравна медиа Здравни новини В Индия оперираха сиамски близнаци, сраснали в главата

В Индия оперираха сиамски близнаци, сраснали в главата

В Индия оперираха сиамски близнаци, сраснали в главата - изображение

В Индия предприеха рискована операция по разделянето на сиамски близнаци, сраснали в областта на главата. Подобна интервенция се прави за първи път в страната. Момченцата са на 28 месеца и са рядко срещан феномен. Джаганат и Балам влизат в 2% сиамски близнаци, които са се родили сраснали в главите. Това се случва само веднъж на 2,5 млн. раждания, съобщава Дарик.

Лекарите са били притиснати от времето и са бързали да направят операцията, тъй като обикновено 40% от бебетата в това състояние са мъртвородени, а ако оживеят, 80 на сто от тях до 2-годишна възраст умират.

Когато постъпили в болницата, близнаците били в тежко състояние. Имали общо изтощение на организма, ниско тегло и инфекция на дихателните пътища. Специалистите трябвало да овладеят тези проблеми преди да пристъпят към тежката интервенция.

Скенерът показал, че всяко от децата има отделен мозък и са сраснали в областта на темето. Самата операция ще бъде на два етапа. В първия лекарите разделили в по-голямата част двата мозъка и изградили кръвоносните съдове, които ще ги захранват. Във втората част на процедурата, която се очаква да е през октомври, ще бъде фактическото разделяне на близнаците. Тогава ще бъде критичният момент, когато ще стане ясно дали мозъците на момчетата могат да работят самостоятелно. Ще бъде направена и реконструкция на черепните им кутии.

Операцията е продължила 22 часа и първият етап е успешен. Управата на щата Одиша, откъдето са децата, е поела разходите по интервенцията, които възлизат на 150 000 долара, защото родителите не могат да си я позволят. В рискованата процедура са взели участие 40 лекари, в това число и екип от Япония.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: aajkikhabar.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияПсихологияЛеченияСнимкиЛюбопитноКлинични пътекиСпециалистиЗдравни съветиИнтервютаНормативни актовеЗаведенияАнкетиЛайфстайл