Начало Здравна медиа Здравни новини Базирана на светлина мозъчна терапия може скоро да се тества върху хора

Базирана на светлина мозъчна терапия може скоро да се тества върху хора

Базирана на светлина мозъчна терапия може скоро да се тества върху хора - изображение

През последните години учени от Чикаго правят опити с метода оптогенетика и го усъвършенстват.

Техниката е базирана на светлина и може да лекува различни разстройства на нервната система – от болестта на Паркинсон до депресии.

Експериментите са инвазивни и се провеждат предимно върху плъхове и мишки. Скоро това може да се промени, защото компанията Circuit Therapeutics, управлявана от психолога Карл Дейсерот, вероятно ще стартира провеждането на клинични опити на оптогенетика върху хора.

Оптогенетиката лекува, като се насочва светлина към неврони. Това причинява тяхното временно включване и изключване. Прилагането на тази техника налага извършването на две важни промени на биологичното устройство на животните. Първо учените модифицират гените на мишките, защото по естествен път невроните не реагират на светлина. След това в мозъка се присаждат импланти, благодарение на които светлината се насочва към невроните.

Тези инвазивни процедури правят метода особено неподходящ за хора.
Постигнати нови резултати в областта на оптогенетичните разработки обаче е възможно да позволят провеждането на тестове и върху хора. Имплантът, който излъчва светлина, може да бъде заместен от лепенка, което от своя страна премахва необходимостта от хирургическа интервенция. Учените вече ще разполагат и с нови инструменти за генетична модификация като CRISPR, въпреки че все още законовите регулации за неговото прилагане при хора са строги.

Компанията обяви през ноември, че е сключила договор за използване на оптогенетиката за терапия на хронични болки с Агенцията за високотехнологични авангардни изследователски проекти към Пентагона.

Терапията може да стане достъпна през следващото десетилетие, ако експериментите преминат успешно. Така оптогенетиката ще може да се използва и при много други видове заболявания.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЛеченияСпециалистиНовиниСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиФизиологияАлт. медицинаПсихологияИнтервютаСоциални грижиОрганизацииКлинични пътекиСпортНормативни актовеЗаведенияДиетиПатологияХранене при...БотаникаИзследванияТестове