Начало Здравна медиа Здравни новини Бактерии на салмонела унищожават рака

Бактерии на салмонела унищожават рака

Бактерии на салмонела унищожават рака - изображение

Учени от National University Kangwon, Южна Корея са инжектирали бактерии на салмонела на гризачи, което е помогнало да се повиши имунната система и мишките сами да се преборят с рака.

Специалистите са използвали щам на салмонела, който съдържа специфичен протеин флагелин B (FlaВ). Този протеин има способността да задейства имунната система да работи по-активно.

В проучването са участвали 20 болни от рак мишки. След инжектиране на протеина при 11 от гризачите туморите са се свили до неоткриваемост.

Протеинът възпрепятства разпространението на рака. От друга страна бактериите на салмонела не навлизат към здравите тъкани. Това предполага, че съществува ограничение на странични ефекти.

Специалистите са избрали именно салмонела, защото тя е вид бактерия, която просъществува в безкислородна среда, точно като туморните клетки.

Този вид бактериална терапия може да се комбинира и с други противоракови имунотерапии в бъдеще. Според учените това ще доведе до повишаване на имунния отговор на организма към ракови образувания.

"Бактериалният щам на салмонела е безопасен при използването му като лечебно средство срещу рак", коментира съавторът на изследването Джон Хенг Рий.

Изследването е публикувано в Science Translational Medicine.

Снимка: Reset.me

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниМедицински изследванияАлтернативна медицинаИсторияЛюбопитноЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиАнкетиБотаникаНормативни актовеКлинични пътеки