Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Здравни новини Англия отчете рекорден брой инфекции със салмонела

Англия отчете рекорден брой инфекции със салмонела

от 12 март 2024г.
Редактор: Даниела Пройчева
Англия отчете рекорден брой инфекции със салмонела - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Акценти

  • За периода април 2022 г. – март 2023 г. пациентите, заразени с бактериите салмонела, кампилобактер или ешерихия коли в Англия, са се увеличили многократно.
  • Според експерти пикът се дължи на отслабения контрол върху вноса на месо и недостига на служители в контролните органи на страната.
  • 80% от случаите на салмонелоза са резултат от консумацията на заразена храна.
  • Начините за предпазване от хранително отравяне са: висока термична обработка на месото, старателно измиване на ръцете преди хранене, правилно съхранение на хранителните продукти и други.

Властите съобщиха, че броят на пациентите, заразени със salmonella и E. coli в Англия, които са били настанени в болница, е най-високият за последните няколко десетилетия. Три са инфекциите, при които се забелязва сериозен ръст – с бактериите салмонела, ешерихия коли и кампилобактер.

Случаите на салмонелоза за периода април 2022 г. – март 2023 г. са достигнали 1468, сочат данни на Националната здравна служба на Великобритания (NHS). Това означава, че трима от 100 хиляди души са постъпили в болница за лечение на инфекция. Заразените с E. coli и кампилобактер също нарастват значително през последните две години, като през 2023 г. с кампилобактер са се заразили над 4340 граждани.

Причини за ръста на инфекции със салмонела в Англия

Според експерти причините за тревожния ръст са няколко: слаб контрол от страна на регулаторните органи, занижени изисквания за вноса на хранителни продукти след Брекзит и недостиг на служители в регионалните структури.

Тим Ланг, професор по хранителни политики към университета City University, не е изненадан от тенденцията и смята, че броят на пациентите ще продължава да се увеличава, ако контролът и мерките не бъдат затегнати. Според него отговорността пада основно върху държавата, „която проявява небрежност по въпросите, свързани с хигиената и безопасността на храните“. Той смята, че Брекзит и липсата на достатъчно служители са задълбочили още повече проблема.

сурово пилешко месо на дъска за рязане

76% повече хоспитализирани пациенти със салмонелоза в Англия през 2023-а

Хоспитализираните пациенти със салмонелоза са били най-малко през 2013 г. (834), но десет години по-късно броят им е със 76% по-висок. Средно около 30% от тях са заразени с бактерията salmonella, която причинява тифоидна треска и обикновено се пренася при пътуване в чужбина.

Вносът на пилешко месо от Полша

През 2023 г. властите предупредиха населението за рисковете при отглеждане и готвене на пилешки продукти в домашни условия. Над 200 души бяха диагностицирани със салмонелоза, която се предполагаше, че е причинена от пилешко месо и кокоши яйца, внос от Полша.

Джеймс Мотърсхед от Националното сдружение на фермерите е разтревожен от факта, че „във Великобритания се внасят пилешки продукти от страни, за които е известно, че отчитат ръст в случаите на салмонела“.

Твърде слаб контрол върху вноса и обработката на месо в страната

Проф. Ланг припомня, че през 80-те години на миналия век контролът върху безопасността и качеството на хранителните продукти е бил затегнат, вероятно заради болестта „Луда крава“ и някои други. Тогава държавата е осъществявала строг контрол върху вноса и обработката на месо, който обаче, 15 години по-късно, е значително по-слаб.

Недостиг на служители в контролните служби

Луиз Хоскинг от Института за въздействие на околната среда върху здравето е на мнение, че скокът в броя на пациентите, заразени с бактерии, пренасяни чрез храната, може да бъде овладян с държавни субсидии в посока по-строг контрол. „Все пак, колкото и важно да е допълнителното финансиране от страна на държавата, то не е единственото възможно решение. Не бива да подценяваме проблема с недостига на персонал в съответните контролни служби. Все по-малко хора проявяват интерес към тази работа, а това застрашава общественото здраве в дългосрочен план“, казва още Хоскинг.

червено-лилави стомашно-чревни бактерии

80% от случаите на салмонелоза са резултат от консумация на заразена храна

Въпреки че инфекциите със салмонела, ешерихия коли и кампилобактер, причинени от храни, не могат да се разграничат от онези, които се дължат на лоша лична хигиена или контакт със заразено животно, изследванията показват, че 80%-90% от случаите на салмонелоза са резултат от консумация на заразена храна.

Проучване на Агенцията по безопасност на храните, публикувано през 2020 г. сочи, че случаите на инфекции, вследствие на заразени храни, във Великобритания през 2018 г. са 2,4 милиона, като 16 400 от тях са завършили с хоспитализация. Две са най-често откриваните бактерии причинители – салмонела и кампилобактер. Те се пренасят с месо, което не е добре обработено термично, или след контакт с изпражнения на домашни любимци. Приблизително 67% от диагностицираните пациенти са консумирали заразено или полусурово месо.

Може ли по-прецизната диагностика да е причина за високия брой случаи на салмонелоза

Представители на Британската агенция за здравна безопасност твърдят обаче, че ръстът на инфектираните със салмонела и ешерихия коли се дължи по-скоро на сериозния напредък в областта на молекулната диагностика.

Епидемиологът Ейми Дъглас пояснява: „Тези стомашно-чревни бактерии могат да се предадат от човек на човек и от храна на човек. Затова е много важно, ако сме заразени, да измиваме добре ръцете си след посещение на тоалетната и да избягваме да пипаме или приготвяме храна за някой друг.“

Нариман Лууч, началник на Дирекцията за контрол на болестите, които се пренасят с храната, към Агенцията за безопасност на храните, добавя, че рискът от хранително отравяне може да бъде минимизиран чрез охлаждане, почистване/ измиване и термично обработване на храната, както и с поддържане на добра хигиена.

човек, който си мие ръцете на мивка

>>> Близо една трета от мляното пилешко месо може да е замърсено със салмонела

Съвети за предпазване от хранително отравяне

Консумацията на заразена храна може да причини повръщане, висока температура, диария и други. Най-силно застрашени от усложнения са малките деца, бременните жени, възрастните хора над 65-годишна възраст и тези с компрометирана имунна система.

От NHS уточняват, че в повечето случаи отравянето се дължи на бактериите campylobacter, salmonella, E. coli или на норовирус.

Как можем да намалим риска от хранително отравяне

Експерти от Американските центрове за превенция и контрол на заболяванията начертават следните стъпки:

  • старателно измиване и почистване на ръцете и работните повърхности, включително на дъските за рязане;
  • използване на различни дъски за рязане в зависимост от продуктите, които ще нарязваме – за зеленчуци, за месо и т.н.
  • разделно съхраняване на различните видове храни в хладилника;
  • старателно измиване на плодовете и зеленчуците;
  • висока термична обработка на месото (ако нямаме термометър за храна, можем да сме сигурни, че то е безопасно за консумация, когато сърцевината не е розова и сокът, който месото изпуска, е бистър на цвят);
  • предварителна термична обработка във фурната на месо, което искаме да изпечем след това на барбекю;
  • правилно съхранение на остатъците от храна и консумация до два дни;
  • поддържане на температурата в хладилника между 0°C и 5°C;
  • избягване на повторно замразяване на вече размразено сурово месо;
  • следене срока на годност на храната.
Източник:

People in England facing food poisoning ‘Russian roulette’ as illnesses soar: https://www.theguardian.com/world/2024/mar/06/people-in-england-facing-food-poisoning-russian-roulette-as-illnesses-soar

Още по темата:
  • Изтеглиха бебешко мляко със салмонела във Франция Изтеглиха бебешко мляко със салмонела във Франция
  • Бактерии на салмонела унищожават рака Бактерии на салмонела унищожават рака
  • Стотици случаи на салмонела в Европа са причина заводът на Фереро в Белгия да бъде затворен Стотици случаи на салмонела в Европа са причина заводът на Фереро в Белгия да бъде затворен
  • 207 милиона яйца са унищожени в САЩ 207 милиона яйца са унищожени в САЩ
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с НОВИНАТА

МЕДБИО + Е. КОЛИ флакон 10 мл
17.20лв.

МЕДБИО + Е. КОЛИ флакон 10 мл

Термолабилни
ЦИСТОСТОП SR таблетки 600 мг * 30
28.89лв.

ЦИСТОСТОП SR таблетки 600 мг * 30

МИСИЯ ЛОНДОН - АЛЕК ПОПОВ - СИЕЛА
14.90лв.

МИСИЯ ЛОНДОН - АЛЕК ПОПОВ - СИЕЛА

МОРСКИ ОБРЕДИ - УИЛЯМ ГОЛДИНГ - СИЕЛА
16.00лв.

МОРСКИ ОБРЕДИ - УИЛЯМ ГОЛДИНГ - СИЕЛА

ПОВЕЛИТЕЛИТЕ НА СЕВЕРА - БЪРНАРД КОРНУЕЛ - СИЕЛА
16.90лв.

ПОВЕЛИТЕЛИТЕ НА СЕВЕРА - БЪРНАРД КОРНУЕЛ - СИЕЛА

ДЖЕЙН ЕЪР - ШАРЛОT БРОНЕ - ТВЪРДИ КОРИЦИ - ХЕРМЕС
24.95лв.

ДЖЕЙН ЕЪР - ШАРЛОT БРОНЕ - ТВЪРДИ КОРИЦИ - ХЕРМЕС

Коментари към Англия отчете рекорден брой инфекции със салмонела

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Англия отчете рекорден брой инфекции със салмонела
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 19:48
    Коментирайте "Англия отчете рекорден брой инфекции със салмонела"

НОВИНАТА е свързана към

  • Хранително отравяне - как да си помогнем у дома
  • Изследване за Ешерихия коли (E. coli)
  • Хранене и лечение при отравяне с храна
  • Хранене при ешерихиоза
  • Лечение с ампицилин
  • Токсинът колибактин увеличава риска от рак на червата при хората под 50 години
  • Изследване за салмонела
  • Хранене при салмонелоза
  • Измиването на пилешкото месо преди готвене крие риск от разпръскване на опасни бактерии
  • Източници, разказващи за лечебната употреба на розмарина от 14-ти век
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

* Фунгитер - победа над гъбичните инфекции!

преди 295 дни, 8 часа и 5 мин.

Пилешко месо със салмонела в магазините! Как да сме сигурни какво купуваме?

преди 1989 дни, 7 часа и 31 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 7 часа и 53 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 22 часа и 53 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 23 часа и 4 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 23 часа и 11 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival