Начало Здравна медиа Здравни новини Болните от епилепсия са пренебрегвани от държава и общество

Болните от епилепсия са пренебрегвани от държава и общество

Болните от епилепсия са пренебрегвани от държава и общество - изображение

Всеки втори понеделник от месец февруари се отбелязва Международният ден на епилепсията. В света хората с това заболяване наброяват 65 млн., а в нашата страна те са повече от 70 000 души.

В България затрудненията започват още с поставянето на диагнозата. Председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева споделя, че у нас са малко лекарите, които са специалисти по заболяването, и съсредоточаването им основно във Варна, Плевен, Пловдив и София пречи на хората от малките населени места да имат достъп до медицинска помощ. Трудно могат да се изследват с ПЕТ-скенер или ЯМР, генетични изследвания не се правят, а те са изключително важни за определяне причините и прогнозите на болестта.

От 9 години в страната не се внасят нови лекарства за резистентните форми на заболяването и няма нови молекули за лечение на епилепсия. По думите на г-жа Събева пациентите сами се борят да научат и да получат съвременна терапия, тъй като до тях рядко достига информация за модерните методи за лечение.

Болните от епилепсия са изолирани от обществото. Децата с тази диагноза често не са приемани в детските градини и училища, а по-възрастните крият заболяването, за да ги наемат на работа. От Асоциацията настояват да се внесе ред в грижата за болните от епилепсия. Да е ясно кога, къде и какво трябва да правят, за да се избегне лутането. Медицински лица, психолози и социални работници биха могли да са в голяма помощ на пациентите и техните близки.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник и снимка: Асоциация на родителите на деца с епилепсия

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниИсторияЛюбопитноЛеченияАлт. медицинаЗдравни съветиКлинични пътекиОрганизацииБотаникаИзследвания