Начало Здравна медиа Здравни новини В истанбулската болница „Acibadem Maslak“ ще прилагат ново лечение на рака

В истанбулската болница „Acibadem Maslak“ ще прилагат ново лечение на рака

В истанбулската болница „Acibadem Maslak“ ще прилагат ново лечение на рака - изображение

Едно от 20-те устройства в света, чрез което се прилага революционна технология за лечение на рак, е вече в болница „Acibadem Maslak“ в Истанбул.

Става дума за ЯМР-направлявана радиотерапия (MR Linac). В апарат, който се използва за радиотерапия е интегрирана и ЯМР-технология. Чрез нея лечението може да се провежда с изключителна прецизност, тъй като устройството позволява на лекаря да вижда тумора ясно, дори когато се намира в меките тъкани.

Новата технология комбинира ядрено-магнитния резонанс и линеен ускорител. Според проф. Енис Иозяр, който оглавява катедрата по радиационна онкология в Медицинския факултет на университета Acibadem Mehmet Ali Ayd?nlar, иновацията позволява туморът да бъде визуализиран много добре и лекуван изключително прецизно. Особено важно е, че благодарение на апарата лекарите ще достигат до тумори, които до момента не се лекуваха с радиационна терапия, като например, намиращите се в панкреаса.

Едно от предимствата на новата терапия е свързано с туморите, разположени в стомаха, гърдите и вътрешните органи, които се движат и променят местоположението си,а това затруднява лъчетерапията.

Сега с магнитен резонанс, който е интегриран в ускорителя, се получава точно изображение на тумора по всяко време. Лечението се съобразява с информацията, която се получава. Както подчертава проф. Енис Иозяр става дума за адаптивна радиотерапия, която е съвсем нов алгоритъм.

Другите важни предимства са ограничаването на страничните ефекти и по-малкият брой на лечебните сесии. А това е важно за пациентите от чужбини, които вместо за два месеца, ще бъдат лекувани за две седмици. Лечението се прилага и на деца.

За първи път технологията е използвана в САЩ през 2015 г. Според проф. Иозяр в следващото десетилетие ЯМР-направляваната радиотерапия ще се използва все по-широко.

Сега в света има 20 такива устройства, а истанбулската болница е деветият център, който разполага с едно от тях.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: acibadem.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛеченияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСоциални грижиСпортПроизводители