Начало Здравна медиа Здравни новини В турската Acibadem Maslak вече разполагат с най-новото устройство в радиотерапията

В турската Acibadem Maslak вече разполагат с най-новото устройство в радиотерапията

В турската Acibadem Maslak вече разполагат с най-новото устройство в радиотерапията - изображение

В турската клиника Acibadem Maslak вече разполагат с последното достижение в областта на радиотерапията за лечението на рак. Апаратът MRIdian извършва т.нар. интелигентна лъчетерапия с помощта на усъвършенстван софтуер и вграден ЯМР прави възможно положителните резултатите при лечението на рак да нараснат до 90%.

Уредът комбинира най-добрия образен метод, този от ЯМР, с линеен ускорител. Проф. Енис Йозяр обяснява, че в миналото са получавали изображения чрез устройства, които са в радиологичната машина, след това навлиза томографията, но се оказва, че нито един от образните методи не може да покаже добре тумора и засегнатите тъкани. Медиците правят това като влизат в засегнатата зона с игла и поставят маркери от метал.

С новата техника нещата са много по-различни. Изображенията са отлични, а изображението на мястото, където е разположен тумора, е кристално чисто. Предимството е, че по този начин няма опасност да бъдат засегнати здрави тъкани.

Не по-малко важно е и друго от качествата на MRIdian – неговата способност да улавя движенията на тумора. Когато пациентът неволно мръдне, дори това да е несъзнателно вдишване, туморът променя мястото си. При старите устройства лъчите продължават да се насочват към определеното вече място и реално увреждат здрава тъкан. Умният софтуер сега позволява веднага да бъдат заснети ЯМР-изображения, образите са ясни, а движенията на тумора се улавят на мига.

Всичко това позволява на специалистите да проведат радиотерапия, която е изключително прецизна и точна.

Устройството се използва при всички тумори. Проучване е показало, че най-успешни са резултатите в случаите на рак на панкреаса. При тях успеваемостта скача от 10% на 90%. Подобни са резултатите и при други заболявания, което е причина да определят новия метод като революция в лечението.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: acibadem.bg

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияНовиниНормативни актовеБотаникаЛюбопитноКлинични пътекиЗаведенияСпециалистиЛайфстайлЗдравни съветиПатологияАлт. медицинаФизиологияАнкетиИзследвания