Начало Здравна медиа Здравни новини В УМБАЛ Александровска направиха трансплантации на двама души

В УМБАЛ Александровска направиха трансплантации на двама души

 В УМБАЛ Александровска направиха трансплантации на двама души - изображение

Двама души получиха шанс за живот, след като им бяха трансплантирани бъбреците на 44-годишна жена от Пазарджик. Тя изпаднала в мозъчна смърт в пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“ и благодарение на даденото разрешение от роднините й двата органа били присадени в „Александровска“ на двама пациенти.

Екип уролози от софийската болница са експлантирали бъбреците, които после били трансплантирани на 51-годишния Гавраил Т. от с. Каравелово, Карловско, и на Габриела Д. на 38 г. от Козлодуй. Състоянието и на двамата пациенти е стабилно и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на „Александровска“.

От лечебното заведение съобщават, че от началото на тази година в университетската многопрофилна болница са направени 14 трансплантации, от които 10 са от трупни донори, а 4 от живи.

Екипът на УМБАЛ „Александровска“ изказва съболезнования на роднините и близките на починалата жена и благодари за решението да дарят органите й в такъв тежък момент.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: picdn.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛеченияМедицински изследванияЗаведенияПатологияСнимкиНормативни актовеСпортЛюбопитноОрганизацииСпециалистиЗдравни съветиХранене при...ВидеоДиетиФизиологияАлтернативна медицинаКлинични пътекиНаучни публикацииБотаника