Начало Здравна медиа Здравни новини В Южна Африка има епидемия от листериоза

В Южна Африка има епидемия от листериоза

В Южна Африка има епидемия от листериоза - изображение

В Република Южна Африка има епидемия от болеста листериоза и поради тази причина Министерството на външните работи предупреждава българите, които планират да посетят страната, да вземат предпазни мерки.

Заболяването е сериозно и вече са регистрирани 61 смъртни случая. Симптомите му наподобяват тези на грипа, но ако не се лекува, засяга централната нервна система и може да се стигне дори до смърт.
Въпреки че е опасна, болестта е лечима. Причинява се от бактерията Listeria monocytogenes, като нейно местообитание са почвата, някои животински екстременти, водата и растения. Пресните плодове и зеленчуци, риба, млечни и месни продукти могат да бъдат заразени с бактерията.

До този момент са потвърдени 727 случая. Листериозата е разпространена най-много в провинция Хаутенг, където са регистрирани 61 на сто от заразените. Там са изолирани 134 пациенти. Заболяването се развива много бързо, започва с гадене и повръщане, висока температура и треска, болки в мускулите. Особено опасно е за децата, бременните, възрастните и хората с отслабена имунна система. Лекува се с антибиотици.

Институциите в африканската държава съветват да се спазва хигиена по отношение на консумирането на сурови храни, зеленчуци и плодове. До този момент в Южна Африка в 91% от случаите е изолиран един и същ щам - ST6. Това навежда на мисълта, че източникът е един. Подозренията падат върху предприятие за пилешко месо.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: webmd.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

МикробиологияЛюбопитноНовини