Начало Здравна медиа Здравни новини В 16 малки общини в страната няма аптеки

В 16 малки общини в страната няма аптеки

В 16 малки общини в страната няма аптеки - изображение

В 16 малки общини в страната няма аптеки, съобщи здравният министър Петър Москов по време на парламентарния контрол. Той допълни, че още по-голям е проблемът с денонощните аптеки.

"В регионите на Видин, Враца, Смолян, Разград и Търговище няма денонощна аптека. В същото време по брой аптеки на глава от населението България се нарежда сред първите страни в Европа с 1806 души, обслужвани в една аптека срещу средноевропейски показател от 4450 души, обслужвани в една аптека" коментира още Москов.

Данните показват, че България е на едно от първите места по брой аптеки на глава от населението, но в същото време е на едно от последните по достъп до фармацевтична услуга, защото достъпът до нея се определя не от броя на аптеките, а от обема дейности, които те осигуряват и тяхното равномерно разпределение на територията на страната.

Министър Москов обясни че, законодателството не урежда критерии за разпределението и гъстотата на аптеките по територия, както и режима на работа на аптеките. 

Работна група в Здравното министерство е изготвила предложения, които да бъдат включени в Проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина с цел прилагане на пакет от мерки за стимулиране предоставянето на фармацевтична услуга в малките населени места и слабо населените общини, съобщава Дарик.

 Снимка: cross.bg

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиЛюбопитноАптекиНормативни актовеИсторияСнимкиЗдравни съветиПроизводителиОрганизацииЛеченияЛайфстайлРецептиСпециалистиСоциални грижиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеографияСтатистически проучвания