Начало Здравна медиа Здравни новини Промениха правило за вземане на лекарства от тежко болни пациенти

Промениха правило за вземане на лекарства от тежко болни пациенти

Промениха правило за вземане на лекарства от тежко болни пациенти - изображение

Отпада ограничението за тежко болни пациенти да се снабдяват с необходимите им лекарства само от аптеки, които се намират в областта, в която е и личният им лекар. От този месец хората, които вземат медикаменти по здравна каса с протокол 1А, могат да отидат във всяка една аптека, която пожелаят.

Положителната промяна ще засегне пациенти, болни от вирусен хепатит, множествена склероза, редки, ревматологични и други заболявания.

Фрапиращ случай на болна от множествена склероза жена, разказан от репортер на bTV, стана причина за отпадането на ограничението. Пациентката живее в град, в който нито една аптека не отпуска по здравна каса лекарството. На 20 км от населеното й място го има, но жената не може да го вземе оттам, защото съответният град попада в друга административна област. Затова тя трябва да пътува 180 км в двете посоки до по-отдалечено селище, за да получи така необходимия й медикамент.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: healthcareitnews.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиЛюбопитноАптекиНормативни актовеИсторияСнимкиЗдравни съветиСпециалистиПроизводителиОрганизацииЛеченияРецептиЛайфстайлКлинични пътекиСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаГеографияСтатистически проучвания