Начало Здравна медиа Здравни новини Дефицит на молекула предизвиква повтарящите се спонтанни аборти, а витамин В3 предпазва от тях

Дефицит на молекула предизвиква повтарящите се спонтанни аборти, а витамин В3 предпазва от тях

Дефицит на молекула предизвиква повтарящите се спонтанни аборти, а витамин В3 предпазва от тях - изображение

Австралийски учени откриха, че недостиг на молекула, наречена никотинамид аденин динуклеотид (NAD), е причината жени да правят един след друг спонтанни аборти, както и за появата на вродени бъбречни, гръбначни и сърдечни дефекти. Изследователите от института „Виктор Чан“ в Сидни установили още, че витамин В3 може да излекува дефицита на редица молекули, включително и на NAD, съобщава БТА.

Проучването е продължило 12 години и специалистите смятат откритието за едно от най-важните в областта на изучаването на бременността. Проф. Сали Дънуди, ръководител на изследването, обяснява, че молекулата NAD е от съществено значение, защото нейният синтез е в основата на производството на енергия, на комуникацията между клетките и поправката на ДНК. Нейният недостиг води до неправилно развитие на органите на плода. До проблеми с производството на молекулата може да се стигне заради генетични фактори или заради такива на заобикалящата среда.

Въз основа на резултатите от изследването специалистите от австралийския институт препоръчват жените да приемат витамин В3 преди и в началото на бременността, за да избегнат спонтанен аборт или вроден дефект при бебето.

Задачата, с която ще се заемат експертите, е да разработят диагностичен тест, който да показва нивата на молекулата NAD. По този начин лесно ще бъдат откривани жените, които са застрашени и трябва да пият витамин В3.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: smiledentalpartners.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияНаправления в медицинатаЛайфстайлЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)ПсихологияСпортЛеченияБотаникаСнимкиСоциални грижиАлтернативна медицинаСъставкиФизиология