Начало Здравна медиа Здравни новини Днес се отбелязва Световния ден на донора

Днес се отбелязва Световния ден на донора

Днес се отбелязва Световния ден на донора - изображение

Днес на 13 юни се отбелязва Световния ден на донора по инициатива на Световната здравна организация. Основан цел е осигуряването на кръв от доброволни кръводарители. Празникът се чества от 13 години насам в над 192 страни по света.

В България близо 600 души всеки ден се нуждаят от кръв, като 200 от тях са деца. Около 450 мл. кръв биха могли да спасят до три човешки живота. Това заяви Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на Българския Червен кръст по повод Световният ден на безвъзмездното кръводаряване.

По думите й се отбелязва ръст сред младите доброволни кръводарители. За много хора не е ясно, че кръводаряването е дори полезно - стимулира се костния мозък и действа подмладяващо на процесите в организма. Процесът отнема около 30 минути, а кръвта се възстановява изцяло за 3-4 седмици. Това е една и от причините в Европа кръводаряването да е естествен процес, защото хората знаят, че помагат и правят добро.

Надежда Тодоровска уточни, че всеки, който желае да дари кръв, може да го направи в най-близкото лечебно заведение или специализиран пункт в страната.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Sedarah Malaysia

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Статистически проучванияНовиниЛюбопитноНормативни актовеМедицински изследванияЗаведенияИстория