Начало Здравна медиа Здравни новини Допълват списъка на лечебните заведения, които ще се субсидират от МЗ

Допълват списъка на лечебните заведения, които ще се субсидират от МЗ

Допълват списъка на лечебните заведения, които ще се субсидират от МЗ - изображение

Субсидии от Министерството на здравеопазването вече ще могат да получават и центровете за спешна помощ, лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, центровете за трансфузионна хематология и домовете за медико-социални грижи. Това бе предвидено в законопроекта за лечебните заведения, внесен от депутати от "БСП за България". Със 139 гласа днес парламентът прие закона на първо четене.

Тези лечебни заведения досега нямаха възможността да се субсидират от държавния бюджет за извършени медицински дейности като психиатрична помощ, дейности, свързани с бъбречно заместителна терапия, за осигуряване на медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и други.

В мотивите за предложението се посочва, че промяната ще осигури равен достъп до лечение на пациентите. Досега се е налагало те да заплащат скъпоструващи терапии, което ги поставя в неравностойна позиция и ограничава достъпът им за лечение.

След промяната всеки пациент ще има възможността да се лекува в здравно заведение по негов избор, което съответно ще бъде субсидирано.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: berbim.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниИсторияНормативни актовеЗаведенияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноЛечения