Начало Здравна медиа Здравни новини Д-р Дечо Дечев: Срещу желанието за качествено здравеопазване стои некачествено финансиране

Д-р Дечо Дечев: Срещу желанието за качествено здравеопазване стои некачествено финансиране

Д-р Дечо Дечев: Срещу желанието за качествено здравеопазване стои некачествено финансиране - изображение

Срещу желанието за качествено здравеопазване стои некачествено финансиране. Това заяви директорът на УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" д-р Дечо Дечев при представяне на резултатите от дискусия на специалисти по проблемите в здравеопазването в страната.

"Трябва да се постигне реално остойностяване на медицинските услуги. Политическите фигури трябва да предложат допълнителни средства за здравеопазването, както и да се прецени от къде да дойдат тези средства", коментира д-р Дечев.

По думите му един лекар е натоварен с доста организационни дейности, което намалява неговата работа. Сравнено с лекар в чужбина, неговият обем на работа и съответното заплащане, ще се стигне до нелицеприятни истини. За вида болница в коя работи той, персоналът е доста повече сравнено с аналогични звена в ЕС.

Директорът на болница УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" уточни, че ако се съотнесе броят на лекарите по щат към броя на дейности или щатни легла, те ще излезнат доста повече. Извън България два пъти по-малко лекари вършат двойно повече работа. Съществува основна причина на централно ниво, която трябва да се преодолее и да имат възможност лекарите да увеличат обема на своята работа. Това към момента не им е позволено поради наложени ограничения.

Според д-р Дечев е нужно да се промени парадоксът едно заведение за спешна дейност да съществува като дружество по търговския закон. На този вид здравни заведения трябва да се промени статутът.

Коментар по темата изрази и д-р Георги Ставракев от Асоциация на специалистите от доболничната помощ, според който през последните десет години доболничната помощ е била неглижирана, което се вижда и от бюджетите на НЗОК. Трябва да се акцентира върху реалното заплащане и остойностяване на лекарския труд в болничната и доболнична помощ. Нужно е да се увеличи и публичното финансиране до 6% от БВП. Парите, определени за здраве трябва да бъдат поне 6 милиарда лева, допълни д-р Ставракев.

Проф. Асен Гудев от Съюза на българските медицински специалисти заяви, че каквато и да е реформата, най-важно е какви ще бъдат лекарите. Обществото трябва да се стреми и изисква знаещи и можещи специалисти, а не невежи и алчни доктори. Според проф. Гудев не е редно по броя на болните да се определя заплатата на лекарите. Той бе категоричен, че тежки болести се лекуват, но са доста скъпи и се правят с наука.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: bTV Новините5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиНормативни актовеИсторияАнкетиИнтервютаСнимкиЛюбопитно