Начало Здравна медиа Здравни новини МС утвърди Националната здравната карта

МС утвърди Националната здравната карта

МС утвърди Националната здравната карта - изображение

Здравната карта е инструмент за оформянето на здравната политика в страната и основната й цел е да защити интересите на гражданите. Така най-кратко може да се обобщи определението, дадено от министър Кирил Ананиев за Националната здравна карта, която вчера кабинетът одобри. След заседанието на Министерския съвет, здравният министър и екипът му дадоха брифинг, на който отново разясниха смисъла на приетия документ.

Кирил Ананиев беше категоричен, че картата не открива и закрива легла, а задачата й е да покаже както състоянието на системата, така и нуждите на здравните заведения. И отново подчерта, че болниците не се финансират въз основа на нея, а според дейността си. От министерството смятат, че документът ще създаде условия за качествена помощ за хората, но и още за по-ефективно използване на публичните ресурси.

Един от спорните въпроси, по който реагираха съсловните организации още при публикуването на документа за обществено обсъждане, е този за броя на леглата. Затова и след обсъжданията те бяха увеличени с 608 и от 32 873 – колкото бяха в първия вариант, станаха 33 481.

От ведомството подчертаха за пореден път, че документът е стратегически, защото е свързан с договорите, които НЗОК сключва със здравните заведения. Новата здравна карта ще действа заедно с националния рамков договор за тази година. Очакванията са през следващата ведомството да предложи нов здравноосигурителен модел, по който в момента се работи усилено, но и нова Национална здравна карта.

В същото време от БЛС отхвърлиха одобрения вариант на здравната карта. Според председателя на съсловната организация философията на документа е объркана и е напълно възможно вместо да подпомогне системата, НЗК да се окаже инструмент за ограничаване. От лекарския съюз не приемат и този вариант, защото в него не са включени анализите и възраженията на областните комисии, а точно тяхното отсъствие води до дисбаланс. БЛС са категорични, че документът ще бъде оспорен в съда. Освен тях и от Националното сдружение на общините не одобриха приетата здравна карта.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg, blsbg.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиНормативни актовеИсторияАнкетиИнтервютаСнимкиЛюбопитно