Начало Здравна медиа Здравни новини Д-р Емануил Найденов: БЛС е пасивна фигура

Д-р Емануил Найденов: БЛС е пасивна фигура

Д-р Емануил Найденов: БЛС е пасивна фигура - изображение

Един български лекар отправи критики към Българския лекарски съюз и очерта проблемите, които продължават да водят българското здравеопазване към дъното. Д-р Емануил Найденов е представител на гражданската инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване“. Той обвини БЛС, че е пасивна фигура, а би трябвало да бъде надпартийна структура, която да формира политиката в здравната система заради пациентите и самите лекари.

Неврохирургът коментира, че медицината се е превърнала в инструмент на политиците, нещо, на което трябва да бъде сложен край. И именно тук съсловната организация трябва да влезе във водеща роля, която да й позволи да контролира процеса, а не както сега да се колебае между ляво и дясно и всякакви други крайности.

Д-р Найденов сподели, че преди парламентарните избори за 43-то Народно събрание през 2014 г. от гражданската инициатива разговаряли с представители на всички партии. Те се съобразили с промените, които искат специалистите да наложат, и в резултат на това измененията в Наредбата за специализациите станала факт. Но нещата спрели дотук и в крайна сметка всеки започнал да гледа собствения си интерес.

Мнението на лекаря е, че БЛС трябва да е лицето на медиците пред обществото. Той обвинява някои от колегите си, че са ориентирани предимно към личния си интерес, а не взимат под внимание съсловния. Като пример дава ситуацията, която се получила при формирането на клиничните пътеки по специалности. Тогава силно са се намесили определени лобита, които наложили своите цени. За сметка на това други специалности били изтласкани, защото нямат на кого да разчитат. Заключението на д-р Найденов е, че в момента търпим последствията на тези решения.

Желанието на друг специалист – бившия секретар на БЛС и акушер-гинеколог д-р Димитър Ленков, е лекарите да се обединят и да са единни. Също така е нужно политици и професионалисти да изработят заедно стратегия за развитието на българското здравеопазване, защото в момента ситуацията не е добра нито за пациентите, нито за лекарите.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: offnews.bg

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актове