Епидемията от E. coli във Великобритания се разраства
Акценти
|
Най-малко 86 души във Великобритания са приети в болница в резултат на епидемията от E. coli, свързана с консумацията на замърсена маруля, съобщават здравните служби. По данни на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) броят на потвърдените случаи възлиза на 256, като през последната седмица са регистрирани нови 45.
„Въпреки че ръстът на случаите вече се е забавил, очакваме цифрата да нарасне, тъй като лабораториите на Националната служба по здравеопазване препращат проби към нас за геномно секвениране, което може да свърже отделните случаи с щама.“, коментират от UKHSA.
Производители на храни вече изтеглиха сандвичи и салати, продавани в големите супермаркети и търговски вериги поради опасения, че са свързани с епидемията от E. coli.
Замърсена маруля – потенциален причинител на епидемията
Агенцията за хранителни стандарти на Великобритания (FSA) коментира, че към момента се смята, че листа от замърсена маруля са вероятният причинител на епидемията. Освен това е известно, че всички регистрирани случаи включват E. coli O145 (Stec), произвеждаща шига токсин, който позволява на бактериите да се придържат към клетките и да ги увреждат.
E coli O145 често се предава чрез консумация на замърсена храна, но може да се разпространи и чрез близък контакт със заразено лице, както и чрез директен контакт със заразено животно. |
„Няколко производители на сандвичи вече предприеха превантивни мерки, изтегляйки продуктите си, тъй като хранителната верига и епидемиологичните връзки ни позволиха да стесним кръга от храни, при които са използвани замърсени листа от маруля.“, коментира Дарън Уитби, ръководител на Отдела за инциденти към FSА. „Това е сложно разследване и ние продължаваме да работим заедно със съответните фирми и местните власти, за да гарантираме, че са предприети необходимите мерки за защита на потребителите.“
Въпреки че здравните власти са уверени, че епидемията е свързана с малък брой листа от замърсена маруля, които са идентифицирани чрез обширен анализ на хранителната верига, работата с производителите и доставчиците за идентифициране на основната причина продължава, за да се предотврати появата на нови случаи на заразени с бактерията.
„Ще останем бдителни, докато не бъде потвърдена основната причина за епидемията.“, заявяват от Агенцията за хранителни стандарти.
Escherichia coli
Escherichia coli е огромна група бактерии, като някои от щамовете произвеждат токсини, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Симптомите включват кървава диария, стомашни спазми и висока телесна температура.
Допълнителните усложнения могат да включват тромботична тромбоцитопенична пурпура – рядко заболяване, при което се образуват кръвни съсиреци в цялото тяло. Някои пациенти могат също така да развият хемолитичен уремичен синдром, който е свързан с бъбречна недостатъчност и може да причини животозастрашаващи усложнения.
Number hospitalised by E coli reaches 86 as UK lettuce outbreak grows: https://www.theguardian.com/world/article/2024/jun/20/number-hospitalised-by-e-coli-reaches-86-as-uk-lettuce-outbreak-grows
Продукти свързани с НОВИНАТА
ЦИСТОСТОП SR таблетки 600 мг * 30
МЕДБИО + Е. КОЛИ флакон 10 мл
ТермолабилниНОВИНАТА е свързана към
- Изследване за Ешерихия коли (E. coli)
- Хранене при ешерихиоза
- Бактерията Ешерихия коли води до образуване на камъни в бъбреците
- Във Великобритания разследват масова зараза с бактерията Ешерехия коли
- Мутация променя ешерихия коли от безобидна в опасна
- Бактериите в насипните сладоледи - интервю с проф. д-р Теменуга Стоева
- Хората с кръвна група А получават по-тежки симптоми на диария, причинена от ешерихия коли
- Бактерии променят рибозомите си и така устояват на антибиотици
- Кои групи хора са най-застрашени от Ешерихия коли
- Създаване на "Амджен" ("Amgen") през 1980г.
Коментари към Епидемията от E. coli във Великобритания се разраства