Начало Здравна медиа Здравни новини ЕС е изправен пред нуждата да се рециклират повече пластмасови отпадъци

ЕС е изправен пред нуждата да се рециклират повече пластмасови отпадъци

ЕС е изправен пред нуждата да се рециклират повече пластмасови отпадъци - изображение

Европейският съюз започва разработването на стратегия, която да позволи до 2030 г. всички пластмасови опаковки на Стария континент да могат да се рециклират и така с течение на времето да се премахнат изделията за еднократна употреба.

Предложението на Европейската комисия идва след решението на Китай да не приема вече отпадъци от пластмаса и други рециклируеми материали от чужбина. Европа, САЩ и други големи държави изпращаха своя боклук в азиатската страна, но от 1 януари тази година тя забрани вноса на подобни продукти. Затова управляващите ЕС се изправят пред проблема как да се справят с милионите тонове отпадъци. Една от възможностите е да се увеличи преработването на пластмаси, за да могат да се използват повторно.

Трябва да спрем навлизането на пластмаси в нашата вода, храна и дори в нашите тела“, заяви Франс Тимерманс, първи вицепрезидент на ЕК. Предизвикателството, което китайците поставят пред Евросъюза, е възможност за развиване на бизнес. Той трябва да е насочен към проектирането, произвеждането и рециклирането на пластмасови продукти, които да съдържат повече материали, подходящи за извличане и повторна употреба.

Всяка година жителите на Европа оставят след себе си 25 млн. т пластмасови отпадъци, но от тях по-малко от 30 на сто отиват за рециклиране. Франс Тимерманс казва, че вече е започнал процес на забрана на микропластмасите, които съществуват в козметиката и други продукти, но навлизат в тялото чрез храна.

Вицепрезидентът призовава родителите да информират децата си, че за производството на едно подобно изделие са необходими секунди, но времето на разграждане отнема стотици години.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: sciencenews.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСоциални грижиНормативни актове