Начало Здравна медиа Здравни новини Здравното министерство предлага ваксините да се закупуват за 3 години напред

Здравното министерство предлага ваксините да се закупуват за 3 години напред

Здравното министерство предлага ваксините да се закупуват за 3 години напред - изображение

От Министерството на здравеопазването обмислят идеята ваксините, които са нужни за задължителната имунизация и реимунизация на населението, да се набавят за срок до 3 години напред. За тази цел вицепремиерът и оглавяващият институцията Илко Семерджиев предлага промяна на Наредба № 15. Мотивите на здравния министър са, че по този начин ще се избегнат проблемите от предишните години, в които имаше затруднения с редовното и навременното доставяне на ваксините и така ще се гарантира изпълнението на националния имунизационен календар.

Заявка за подобна промяна Семерджиев направи, когато застана начело на Министерството и тя беше по повод пуснатата в края на изтичащия мандат на бившия здравен министър обществена поръчка за закупуване на биопродуктите за 2017 г.

Освен сключването на договори за снабдяване с ваксини за период до 3 години напред, ще има и други изменения в Наредбата. Ще се премахне реимунизацията срещу туберкулоза при 17-годишните, както и ще се осъвремени имунизационният календар. Смята се, че промяната ще спестява ежегодно 80 000 лв.

В момента Националната здравноосигурителна каса не може да обработва кодовете за направени ваксини срещу ротавирусни гастроентерити и по този начин не може да се заплаща на лекарите, които ги поставят. Очаква се уеднаквяването на изискванията към НЗОК и Наредба № 15 да промени това положение.

Предвижда се да се създаде единна система за съобщаване на нежелани реакции след ваксинация. Така лекарите ще могат по-лесно и бързо да уведомяват Регионалните здравни инспекции, ако са попаднали на подобен случай. По този начин ще има реална картина за действието и безопасността на ваксините.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: media.salon.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиСнимкиНовиниЛюбопитноЛеченияИсторияНормативни актовеАнкетиЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛайфстайлТестове