Начало Здравна медиа Здравни новини Израелски учени откриват рак на гърдата по дъха и урината

Израелски учени откриват рак на гърдата по дъха и урината

Израелски учени откриват рак на гърдата по дъха и урината - изображение

Нов метод за ранно и точно откриване на рак на гърдата е разработен от израелски учени от университета "Бен Гурион" и Медицински център към университета "Сорока".

Изследователите успели да изолират данни, за да идентифицират по-точно биомаркерите за рак на гърдата, получени от дъха и от урина. Те били извлечени чрез различни електронни сензори и газова хроматографска масспектрометрия за определяне на съдържащите се в урината вещества.

Чрез новия метод за анализ на дъха специалистите установяват с 95 на сто точност онкологичното заболяване, а изследването на проби от урина, предоставени както от здрави жени, така и от болни от рак, показва 85% средна точност.

"Новият ни подход, използващ урина и издишани дихателни проби, анализирани с евтини, търговски достъпни процеси, е неинвазивен и може да се приложи в различни условия", казва Йехуда Зейри, член на Катедрата по биомедицинско инженерство към университета "Бен Гурион".

Мамографските профилактични прегледи значително намаляват смъртността от рак на гърдата, но при тях не винаги могат да се открият малки тумори, ако тъканта на млечните жлези е прекалено плътна. Ефективността на мамографията е от 75 до 85 на сто, но при плътна тъкан намалява с до 30-50%.

Специалистите смятат, че при по-нататъшни изследвания може да стане възможно да се анализират издишаните газове и урината, за да се идентифицират и други видове рак.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: momjunction.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаНовиниИсторияСнимкиЛайфстайлПатологияВидеоЛеченияЗдравни проблемиИзследванияБотаника