Начало Здравна медиа Здравни новини Изследване свързва недостига на цинк с аутизма

Изследване свързва недостига на цинк с аутизма

Изследване свързва недостига на цинк с аутизма - изображение

Появата на аутизъм при децата е свързана с гени, кодиращи синаптичните протеини, но също и с фактори от околната среда като недостига на цинк. Не е ясно дали дефицитът на елемента допринася за аутизма, но учените сега дефинират такава механична връзка.

Изследвания показват как цинкът оформя връзките или синапсите между мозъчните клетки, които се образуват по време на ранното развитие чрез сложна молекулярна машина. Настоящото проучване, публикувано във Frontiers in Molecular Neuroscience, не подкрепя директно приема на цинк като превенция на аутизма, но разширява разбирането на учените за основните аномалии.

"Аутизмът е свързан със специфични варианти на гени, участващи в образуването, съзряването и стабилизирането на синапси при ранно развитие", казва д-р Сали Ким от Университетското училище по медицина в Станфорд. Откритията на изследователите свързват нивата на цинка в невроните - чрез взаимодействия с протеините, кодирани от тези гени - до развитието на аутизъм. Специалистите установили, че когато сигналът се прехвърля чрез синапса, елементът навлиза в целевия неврон, където може да свърже два такива протеина - Shank2 и Shank3. От своя страна те провокират промени в състава и функцията на сигнални рецептори, наречени AMPARs, на повърхността на неврона при синапса.

"При развиването на неврони при плъхове открихме, че Shank 2 и 3 се натрупват в синапси успоредно с преминаването към зрели AMPARs. Добавянето на допълнителен цинк ускорява превключвателя, но не и когато намалява натрупването на Shank 2 и 3", обяснява д-р Хуон Ха. Изследването показва как механично двата протеина работят съвместно с цинка, за да регулират "зреенето" на AMPAR, ключова стъпка в развитието. С други думи елементът формира свойствата на развиващите се синапси чрез Shank протеини. "Това предполага, че липсата на цинк по време на ранното развитие може да допринесе за аутизъм чрез нарушено синаптично съзряване и образуване на неврална верига", заключава проф. Джон Хугенард.

В момента няма контролирани проучвания относно риска от аутизъм и допълнителен прием на цинк при бременни или бебета. Изследователите не могат да направят никакви изводи или препоръки за добавяне на елемента, но експерименталната работа с модели на аутизъм, публикувана заедно с проучването, съдържа обещание.

Все пак трябва да е ясно, че приемането на твърде много цинк намалява количеството мед в тялото, което може да доведе до анемия и отслабване на костите. Също така дефицитът на цинк не означава, че е налице недостатъчно хранене, но може да причини проблеми с червата.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияАлт. медицинаЛюбопитноХранене при...ИсторияВидеоЗдравни съветиЛайфстайлОрганизацииСпортИнтервютаСоциални грижиСнимкиСъставкиФизиологияЛечения