Как метанолът попада в напитките и защо може да ни убие
Акценти
|
Двама австралийски тийнейджъри загубиха живота си в резултат на предполагаемо натравяне с метанол. По-рано други четирима туристи починаха, след като са употребили алкохол със съдържание на метанол.
Какво представлява метанолът и защо е опасен за човека?
Метанол и етанол
Метанолът е алкохол като етанола, който обикновено се съдържа в алкохолните напитки. И двете вещества са безцветни, течни и запалими. Дори миризмата им е сходна. Те обаче имат различна химична структура. Метанолът е изграден от един въглероден атом, а етанолът – от два. Именно разликата от един въглероден атом прави метанолът толкова опасен. Това означава, че той се обработва по различен начин от човешкото тяло и е много по-токсичен от етанола.
Метанолът се използва за производството на различни промишлени и домакински стоки, сред които течност за чистачки на автомобил, антифриз и гориво. Специалистите са категорични, че той не е безопасен за консумация от човека.
На какво се дължи токсичността на метанола
Както вече стана ясно, веществото се разгражда по различен начин в човешкия организъм.
Етанолът се разгражда до химичното вещество ацеталдехид, който е токсичен, но бързо се превръща в ацетат, известен още като оцетна киселина, съдържаща се в оцета. Натрупването на киселина може да звучи неприятно, но всъщност ацетатът произвежда енергия и отговаря за изграждането на важни молекули в тялото.
За разлика от етанола, метанолът се разгражда до формалдехид – химикал, използван при балсамиране и при производство на промишлени лепила. След това се превръща в мравчена киселина.
Докато ацетатът носи някои ползи за организма, мравчената киселина отравя митохондриите, които осигуряват енергия на клетките. В резултат натровеният с метанол човек може да изпадне в състояние на метаболитна ацидоза (натрупване на твърде много киселина в тялото).
» Отравяне и въздействие на алкохол, с неопределени намерения
Последици от натравяне с метанол
Отравянето с метанол може да предизвика гадене, повръщане и стомашни болки. Ацидозата крие риск от потискане на централната нервна система, припадък и кома. В някои случаи този тежък страничен ефект причинява увреждане на ретината, а оттам и загуба на зрение, тъй като в ретината има много на брой активни митохондрии. Ако те бъдат увредени, се нарушава функцията и на самото око.
Ако в тялото попадне малко количество метанол, пострадалият може да оцелее, но е важно бързо да му бъде назначено лечение за ограничаване на уврежданията.
Постоянната загуба на зрение обаче може да настъпи дори ако дозата метанол е малка, в случай че лечението не е правилно.
Как се лекува натравяне с метанол
Обикновено лечението се състои в интубация и механична вентилация, която позволява на пациента да диша.
Възможно е лекарят да назначи фомепизол, който спира превръщането на метанол в мравчена киселина, и диализа, която пречиства организма от веществото и неговите метаболити.
Как попада метанолът в алкохола
Метанол може да се съдържа във всяка алкохолна напитка, но най-често се открива в тези с високо съдържание на алкохол като спиртните, както и в плодовите вина.
В някои случаи химичното вещество се добавя умишлено по време или след производството на алкохолната напитка, което е незаконно. Целта на производителя е да увеличи съдържанието на алкохол, без да инвестира много средства.
При традиционния метод на варене също е възможно да се отдели метанол и етанол. Дали ще се достигне животозастрашаващо ниво на метанол зависи от микробите и вида суровини, използвани по време на ферментацията.
Все още няма яснота за това как двамата австралийски тийнейджъри са се натровили с метанол. Специалистите предупреждават всеки, който предприема пътуване в чужбина, особено в страни, където традиционно се предлагат ферментирали напитки, да бъде внимателен, когато консумира алкохол. Рискът е най-висок в страните от Югоизточна Азия, някои части на Индия и Африка.
Австралийското правителство призовава населението да избягва коктейли и спиртни напитки и да се доверява само на лицензирани търговци. Консумацията на масово произвежданите алкохолни напитки може да се окаже по-безопасна, въпреки че много хора се изкушават да опитат питиета, които са произведени от местни жители.
What is methanol? How does it get into drinks and cause harm?: https://theconversation.com/what-is-methanol-how-does-it-get-into-drinks-and-cause-harm-244151
Коментари към Как метанолът попада в напитките и защо може да ни убие