Начало Здравна медиа Здравни новини 40 процента от българите злоупотребяват с алкохола

40 процента от българите злоупотребяват с алкохола

40 процента от българите злоупотребяват с алкохола - изображение

40 процента от българите злоупотребяват с алкохола, а 5 процента от тях са зависими от него, показват данни на организацията "Анонимни алкохолици", чиято дейност продължава вече 27 години.

Организацията уточнява, че в началото на декември 2016 г. се навършват 27 години от първата среща на анонимните алкохолици в България. Тя е проведена на 5 декември 1989 г. в столичната клиника за интензивно лечение на нервни болести.

"Оттогава 15 града приемат срещи на анонимните алкохолици. Общо 25 групи си правят сбирки, за да обсъждат проблемите, които имат", информира организацията.
По данни на "Анонимни алкохолици" 90 процента от хората консумират алкохол, а между 4 и 7 процента се пристрастяват, т.е. стават алкохолици.

Злоупотребата с алкохол като основна причина за смърт е на трето място след сърдечносъдовите заболявания и злокачествените образувания.Консумацията на алкохол е в основата на повече от 50 процента от фаталните катастрофи и е причина за над 60 процента от тежките престъпления (убийства, побои, изнасилвания).

Ежегодно над 2 хиляди български семейства престават да съществуват поради системно пиянство.

Снимка: Newstracker

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиСоциални грижиПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноИсторияХранене при...Алт. медицинаЗдравни проблемиЛеченияАнкетиБотаника