Начало Здравна медиа Здравни новини Кожно-венерическият диспансер в Пловдив отчете ръст на болните от сифилис

Кожно-венерическият диспансер в Пловдив отчете ръст на болните от сифилис

Кожно-венерическият диспансер в Пловдив отчете ръст на болните от сифилис - изображение

Кожно-венерическият диспансер в Пловдив отчете ръст на болните от сифилис за миналата и началото на тази година.

Според специалистите една от главните причини за растящия брой на болните е безразборният полов живот, липсата на лекарства и информираност, както и фактът, че се търси лекарска помощ много късно. Пациентите със сифилис вече далеч не са само сред ромското население. Голям процент от младите хора се заразяват поради ниска здравна култура.

През 2016 г. са се заразили общо 60 души от Пловдив и региона на възраст от 20 до 50 години, а през месец януари тази година заразените са шестима.

"Случаите зачестяват, тъй като през последните 2 години контролът е твърде занижен. Не се извършват скрининги, а при постъпване на работа вече не се изисква изследване за сифилис", заяви управителят на Кожно-венерическия диспансер в Пловдив д-р Боян Костов. По думите му вече няма профилактика сред подрастващите, а в същото време има и проблем с лекарствата - в България липсва инжекционният пеницилин и пациентите трябва да си го доставят от чужбина. Терапията продължава месец и половина, а наблюдението - 2 години.

Община Пловдив отпуска на Кожно-венерическия диспансер 50 хиляди лева за ограничение на разпространението на болестта. Сумата ще бъде използвана за безплатни прегледи в училищата и запознаване на тийнейджърите с начините за предпазване и разпознаване на сифилиса. 

Снимка: raizdavida.com.br

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиИсторияНовиниХранене при...Алтернативна медицинаМедицински изследванияЛюбопитноБотаникаКлинични пътеки