Начало Здравна медиа Здравни новини Лекарствата за трансплантирани деца няма да се доплащат от родителите

Лекарствата за трансплантирани деца няма да се доплащат от родителите

Лекарствата за трансплантирани деца няма да се доплащат от родителите - изображение

Родителите на трансплантирани деца се готвеха за протест на 1 юни, ако продължават да доплащат лекарствата на децата си, нужни за поддържането на нормалното функциониране на присадения орган. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че това вече няма да е практика и че досегашните суми, които семействата са плащали, са били вследствие от техническа грешка.

През няколкото изминали месеци родителите давали по 10, а понякога и по повече лева за опаковка, а по закон лекарствата трябва да са безплатни. От здравното ведомство заявиха, че ще започнат проверки на системата, за да няма повече такива случаи.

От 2 юни сиропът Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution ще се предоставя на родителите и техните трансплантирани деца напълно безплатно, съобщава Нова. Тогава ще бъде актуализиран Позитивният лекарствен списък, а от 16 юни ще бъде в аптечната мрежа, защото тогава НЗОК обновява софтуера.

Проверка, назначена от Министерството на здравеопазването, установява, че сиропът е даван на родителите срещу доплащане от началото на ноември 2016 г., въпреки че е включен в Позитивния списък още през 2010 г. Тогава той започва да се предлага в две форми - на таблетки и на сироп и това е довело до плащането на 7,86 лв. за течния вариант.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: gawkerassets.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияПатологияСнимкиЛеченияЛюбопитноНормативни актовеСпортОрганизацииЛайфстайлСоциални грижиМедицински изследванияСпециалистиЗаведенияЗдравни съветиАнкетиАптекиПроизводителиРецептиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография