Начало Здравна медиа Здравни новини Лекарство срещу рак дава обнадеждаващи резултати в лечението на СПИН

Лекарство срещу рак дава обнадеждаващи резултати в лечението на СПИН

Лекарство срещу рак дава обнадеждаващи резултати в лечението на СПИН - изображение

Ново поколение лекарство срещу рак на бъбреците, белия дроб и кожата може да премахне клетки, заразени с ХИВ и да засили имунния отговор на организма. Проучване на ефекта от медикамента Nivolumab дава обнадеждаващи резултати в лечението на СПИН, информират френски учени от парижката болница "Питие Салпетриер".

В доклада се посочва, че медикаментът е демонстрирал удивителни резултати, с което съживява надеждите за преборване на смъртоносната болест напълно. Изводите се базират върху наблюденията върху 51-годишен пациент, носител на вируса ХИВ от 1995-та година. Човекът е лекуван от началото на декември 2016 година с медикамента Nivolumab от рак на белия дроб, открит през 2015 година. В продължение на 120 дни на пациента са поставени 31 инжекции с лекарството. През това време е отчетено драстично и трайно намаление на резервоарите на вируса и повишена активност на CD8 Т-клетки, засилващи имунната система.

Учените поясняват, че резервоарите с инфектирани клетки с ХИВ са открити в имунната система на места като костен мозък, мозъка и гениталния тракт. Те са скрити и в „спящо“ състояние. Точно тези клетки не могат да се достигнат чрез стандартната антиретровирусна терапия за лечение на ХИВ.

Това е първата демонстрация на механизма. Липсата на странични ефекти е изключително добра новина и предполага, че терапията с Nivolumab може да бъде оптимално решение в лечението на ХИВ-инфектирани пациенти с рак. Трябва обаче да бъдем внимателни, защото това е единичен случай“, коментира директорът на онкологичното отделение в болницата Жан-Филип Спасов.

Специалистите поясняват, че лечението с медикамента не е показало добри резултати при друг пациент с вируса ХИВ и не е предизвикало понижаване на засегнатите клетки. Това налага необходимостта от следващи проучвания в тази посока, както и изследване на токсичността на лекарството при пациенти с ХИВ.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: theguardian.com
Снимка: theguardian.com
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияЛюбопитноИнтервютаЛайфстайлИсторияВидеоТестовеАлт. медицинаЗдравни проблемиИзследванияОрганизацииНормативни актовеЛеченияСоциални грижиБотаникаНаправления в медицинатаСпециалистиПсихологияНаучни публикацииЗаведенияКлинични пътекиПрезентации