Начало Здравна медиа Здравни новини Любителите на сладкото имат по-нисък процент телесни мазнини

Любителите на сладкото имат по-нисък процент телесни мазнини

Любителите на сладкото имат по-нисък процент телесни мазнини - изображение

Миналата година екип от учени доказа, че непрекъснатото желание за похапване на сладки неща се дължи на специфично генетично изменение - FGF21. Новото изследване, проведено в Копенхагенския университет, е изненадващо за дори за неговите автори. То доказва, че хората с тази генна вариация са предразположени и към по-нисък процент мазнини в тялото.

"Резултатите от изследването са противоречат на общоприетото мнение, изградено за любителите на сладки храни. Важно е, обаче, да запомним, че изследваме само това специфично генетично изменение, като се опитваме да намерим връзката му с останалата част от тялото. Това е просто малко парченце от пъзела, описващо корелацията между приема на захар в даден хранителен режим и риска от затлъстяване и диабет", заяви един от авторите на изследването, доцент Нийлс Грейръп от Центъра за основни метаболитни изследвания на Фондация Ново Нордиск.

Ефектите, свързани с генетичната вариация, не са само положителни, сочи още проучването. Генетичната вариация е свързана с леко повишено кръвно налягане и повече мазнини около кръста, отколкото в областта на бедрата - т.е. типична е ябълковидната форма на тялото.

Изводите на учените се основават на мащабно проучване. Те са базирани върху здравната информация на повече от 450 000 души, които са позволили данните им да бъдат записани в британската Биобанка. Това пълен списък с изследвания, сред които кръвни проби, въпросници за хранителния режим и генетични данни.

"Около 20% от европейското население е носител на гена FGF21. Участието на толкова много хора в проучването придава сериозна стабилност на нашите заключения. Въпреки че разликата в нивото на телесните мазнини и нивото на кръвното налягане е незначителна в зависимост от това дали лицето има или не това генетично изменение, ние сме уверени в прецизността на резултатите. Изследването ни помогна да разберем как действа хормонът и какви са неговите положителни и отрицателни страни", каза още Нийлс Грейръп.

Това ново откритие за хората, които са генетично предразположени любители на сладки храни, е от съществено значение за бъдещи изследвания и разработване на нови лекарства. В момента учените се опитват да установят дали е възможно да се изолира и замести генът FGF21, чрез медикаментозна терапия, която да лекува затлъстяване и диабет.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: coopnews.coop

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ИсторияЛайфстайлСнимкиПатологияИнтервютаЗдравни съветиЛюбопитноСпортВидеоАнкетиДиетиТестовеХрани и ястияЛеченияБотаникаОрганизацииЗаведенияИзследванияКлинични пътекиСпециалистиАлт. медицинаПсихологияЗдравни проблемиПроизводители