Начало Здравна медиа Здравни новини Маларията става все по-устойчива на лекарства

Маларията става все по-устойчива на лекарства

Маларията става все по-устойчива на лекарства - изображение

Маларията става все по-устойчива на лекарства, предупреждава научното списание Antimicrobial Agents and Chemotherapy, след като бяха документирани първите случаи, при които основният метод на лечение не е подействал при четирима пациенти, заразили се с болестта в Африка. Случаите са регистрирани през октомври 2015 и февруари 2016 година.

Специалистите отбелязват, че началото терапията вървяла успешно и те били изписани от болницата, но само след месец болестта се върнала.

Научният свят се обедини около призива за спешна оценка на нивото на резистентност на маларийните паразити в Африка към традиционните препарати.

Ежегодно във Великобритания около 2000 души се разболяват от малария след пребиваване в чужбина, като повечето от тях се лекуват с комбинация от препарати. Причина за маларията е паразитът плазмодий, който от черния дроб попада в кръвта и инфектира еритроцитите, пренасящи кислорода в организма. Паразитите се размножават и изхвърлят от червените кръвни клетки на всеки 3 дни, а болестта протича с температура и втрисане.

Маларията е сред главните причини за детската смъртност до 5 г. в Африка, а според суровата статистика на СЗО на всеки 2 минути в света дете умира от малария.

Снимка: creciendoenfamilia.com.do

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниХранене при...ИсторияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияМедицински изследванияБотаника