Начало Здравна медиа Здравни новини Маларията все още е един от големите проблеми на човечеството

Маларията все още е един от големите проблеми на човечеството

Маларията все още е един от големите проблеми на човечеството - изображение

Маларията все още е един от големите проблеми на човечеството, особено в Африка на юг от Сахара.

Миналата година заболяването е покосило 212 милиона души в световен мащаб, а около 450 хиляди са починали вследствие на болестта.

Световната здравна организация публикува ежегодния си доклад, в който се посочва, че в Африка, на юг от Сахара, се пада непропорционално висока част от бремето на маларията. През 2015 г. В този район са били регистрирани 90 процента случая на малария и 92 процента смъртни случая заради него. Най-уязвими са децата на възраст до 5 години, като в тази възрастова група са отчетени 70 процента о всички смъртни случаи.

Световната здравна организация съобщава и за съществени пропуски при контрола и разпространението на болестта. 43 процента от населението в страните на юг от Сахара не ползва защитни мрежи срещу комари и средства срещу насекоми, въпреки че те са основни в борбата срещу преносителите на болестта. Според здравните специалисти обаче е постигнат и прогрес в противодействието на маларията. През последните 5 години от 29 на 51 процента се е увеличил броят на африканските деца, които са били лекувани в болници със съвременни диагностични средства за откриване на заболяването.

"Необходимо е по-голямо финансиране за справянето с болестта", алармира Световната здравна организация.

През 2015 година в борбата с маларията са вложени 2,9 милиарда долара, а това е едва 45 процента от поставените цели за увеличаването на тази сума на 6,4 милиарда долара до 2020 г.

Снимка: www.n-tv.de

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиХранене при...НовиниИсторияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияМедицински изследванияБотаника