Начало Здравна медиа Здравни новини Малък процент болни от рак на белия дроб се диагностицират в ранен стадий

Малък процент болни от рак на белия дроб се диагностицират в ранен стадий

Малък процент болни от рак на белия дроб се диагностицират в ранен стадий - изображение

В България липсват програми за скрининг и профилактика на рак на белия дроб и по тази причина в ранен стадий се диагностицират до 15 на сто от случаите на злокачественото заболяване, а повече от 70 на сто от болните чуват страшната диагноза, когато са в трета или четвърта фаза. Също така в страната няма утвърдени стандарти за модерна диагностика и лечение на този вид рак. Под това мнение се обединиха български онколози, съобщава в. "Труд".

Липсата на стандарти провокира хората да търсят лечение в чужбина, а които не могат да си го позволят, да губят време и нерви по обикаляне на лечебните заведения.

Ноември е обявен за Световен месец за борба с рака на белия дроб. Той се среща най-често при мъжете, а при жените е пети поред като причина за разболяване. За 2016 г. повече от 4000 души са получили тази диагноза. Тютюнопушенето остава една от водещите причини за появата на болестта, макар че 15 на сто от представителите на силния пол и 54 на сто от дамите, диагностицирани с рак на белия дроб, не са пушачи.

Д-р Иван Вецев, който е експерт в Националната пациентска организация, коментира, че специалистите отдавна призовават НЗОК да покрива 5 вида генетични теста, чрез които се формира най-доброто индивидуално лечение за всеки конкретен рак. В момента те се заплащат или от доставчиците на препарати, или от пациентите и стойността им е между 50 и няколко хиляди лева. Досега от Здравната каса не са дали отговор.

Според д-р Вецев и доц. Димитър Калев от варненската онкоболница Министерството на здравеопазването е необходимо да утвърди единни правила за работа на екипите от различни по специалности лекари, които вземат участие в откриването и лечението на рака на белия дроб. Такова ръководство ще бъде създадено на Националната онкологична конференция "МОРЕ 2017", която започва днес във Варна.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: parade.com

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЗдравни съветиИзследванияХранене при...ФизиологияПатологияСпециалистиОрганизацииЛеченияКлинични пътекиЛайфстайлЗаведенияИсторияБотаникаАлт. медицинаАнкетиНормативни актове