Начало Здравна медиа Здравни новини Методът за редактиране на гени може да повиши риска от рак

Методът за редактиране на гени може да повиши риска от рак

Методът за редактиране на гени може да повиши риска от рак - изображение

Технологията за редактиране на гени, която се проучва от учени в цял свят като начин за премахване и замяна на генни дефекти, може да увеличи риска от рак. Изследователи от британския университет „Кеймбридж“ и шведския Каролински институт заявиха, че са необходими още изследвания, които да разяснят дали използването на CRISPR-Cas9 може да доведе до злокачествено заболяване.

Така наречените „молекулярни ножици“ задействат механизъм, който е предназначен да защитава клетките от увреждане на ДНК, правейки генното редактиране по-трудно. Клетки, които нямат този механизъм, по-лесно се транформират от нормалните клетки и това може да доведе до ситуация, където генно редактираните популации да съдържат повече клетки, в които липсва ключовия механизъм за защита срещу ДНК увреждане.

В изследванията, публикувани в сп. Nature Medicine, учените предупреждават, че отсъствието на предпазния механизъм може да превърне клетката в туморна, защото ако настъпи повреда в ДНК, тя вече не може да бъде коригирана.

Специалистите са на мнение, че макар механизмите да не са проучени докрай и да не са разкрити изцяло, изследователите трябва да са наясно с потенциалните рискове при разработването на нови лечения. Експертът по генетика Дарън Грифин от университета в Кент коментира, че резултатите от проучването дават причина за предпазливост, но не и задължително за тревога. „Почти всяка терапия, която има силата да върши добро, има и силата да вреди и тази констатация трябва да се разглежда в по-широк контекст“, заявява той.

CRISPR-Cas9 ще бъде основен инструмент за употреба в медицината за в бъдеще. Щом учените разберат по-добре действието на механизма, ще открият и начин как да се преодолее опасността, смятат специалистите.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: broadinstitute.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЛайфстайлНовиниЛюбопитноИсторияЗдравни съветиПатологияАлт. медицинаФизиологияБотаникаАнкетиЛеченияИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки