Начало Здравна медиа Здравни новини Мобилни станции отчитат увеличено замърсяване на въздуха

Мобилни станции отчитат увеличено замърсяване на въздуха

Мобилни станции отчитат увеличено замърсяване на въздуха - изображение

През последните няколко дни мобилните станции за измерване замърсяването на въздуха отчитат завишени нива. Това е логично поради настъпването на зимата и началото на отоплителния сезон. В същото време лекарите наблюдават и повишаване на заболеваемостта през есенно-зимния период заради мръсния въздух.

Специалисти пулмолози обясняват, че пораженията са най-вече върху лигавицата на белия дроб. Другите проблеми са дразнене на дихателните пътища, появата на мукусна секреция и развитие на остри бронхити.

Градът с най-мръсен въздух е Горна Оряховица, следван от Велико Търново. В старопрестолната столица са отчетени над 60 превишавания на нормата от началото на годината. Другите населени места, в които има проблем с чистотата на въздуха, са София, Бургас, Благоевград, Пловдив, Казанлък, Смолян и Несебър.

Факторите, които оказват влияние върху качеството на въздуха, са отоплението с твърди и течни горива, автомобилният трафик и непочистените улици. Препоръката на експертите от РИОСВ е да се горят само сухи дърва и да не се слагат в отоплителните уреди отпадъци. Градовете, в които няма проблем със замърсяването на въздуха, са Варна, Девня и Пирдоп. В повече от 30 населени места има завишаване на показателите за фини прахови частици.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: БНТ
Снимка: globusnews.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНормативни актовеАлт. медицинаИсторияСоциални грижиАнкетиЛеченияСпортПатологияФизиология