Начало Здравна медиа Здравни новини Може да възникне проблем с лекарствата за лечение на СПИН в страната

Може да възникне проблем с лекарствата за лечение на СПИН в страната

Може да възникне проблем с лекарствата за лечение на СПИН в страната - изображение

Пациентски организации се притесняват, че заради обжалвания на дисквалифицирани фирми лечението на серопозитивни пациенти може да бъде прекратено за неопределено време. От Министерството на здравеопазването заявяват, че са взети мерки заразените да не спират терапията си.

Структурите, защитаващи правата на пациентите, призовават Комисията за защита на конкуренцията и съда да приложат ускорена процедура при разглеждането на жалбите на двете фирми, отстранени от търга. Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, коментира, че през 2018-а за първи път на българския пазар са се появили генерични лекарства. Но по негово мнение е необяснимо как и по какъв начин са използвани различни процедурни вратички, чрез които някои компании са дисквалифицирани.

Появата на генерични медикаменти срещу вируса на СПИН е добра новина за серопозитивните в България. Те съществуват от години, но досега фирмите не са ги внасяли в страната, защото не са имали интерес. С отстраняването на компаниите от търга са отхвърлени най-евтините генерични лекарства според д-р Хасърджиев. По неговите думи по неоснователни и нелепи причини са дисквалифицирани фирми, които са щели да намалят най-малко наполовина цените на този вид медикаменти и така да се спестят милиони левове.

Едно от отпадналите лекарства е основно и е част от всички комбинации, прилагани при лечението на серопозитивните. Задачата му е да потиска вируса и на практика не позволява пациента да зарази друг човек. Ако се спре приема му, има опасност да се появят резистентни форми на вируса и отново да може да се разпространява.

За да не спре терапията на серопозитивните, от здравното ведомство уверяват, че в момента се преразпределя съществуващия резерв от медикаменти и са обявени ускорени тръжни процедури за позициите, по които не е постигната договореност.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: cnn.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСтатистически проучванияЛюбопитноМикробиологияЛайфстайлТестовеАлт. медицинаИнтервютаВидеоИзследванияЗдравни проблемиЛеченияОрганизацииНормативни актовеСоциални грижиБотаника