Начало Здравна медиа Здравни новини ЕКИП предложи рационална лекарствена политика

ЕКИП предложи рационална лекарствена политика

ЕКИП предложи рационална лекарствена политика - изображение

Експертният клуб за икономика и политика (ЕКИП) предложи на пресконференция днес възможностите за оптимизация на разходите за лекарства. Анализът, чиито автори са Аркади Шарков, Стоян Панчев и Димитър Гълъбов, е техният вариант на една много по-разумна политика в тази област, а един от основните изводи в него е, че НЗОК не успява да харчи ефективно средствата, с които разполага.

Авторите отбелязват, че работата им е обхванала 56% от здравноосигурените българи, 40% от реимбурсираните от здравната каса пари и е съсредоточен върху сърдечносъдовите и ревматоидните заболявания, захарния диабет и злокачествените образувания.

Данните показват, че през 2016-а лечението с оригинални лекарства е обхванало 1,5 пъти по-малко болни, но е струвало 5,5 пъти повече.

Навлизането на генерични лекарства води до понижаването на разходите, когато става дума за злокачествените образувания. При това спадът за един пациент е в размер на 18,6%, когато терапията е комбинирана, а когато е изцяло с генерични продукти понижението е с почти 55%. Разходите за лечение с оригинални медикаменти се повишават с 6%. Изводът е, че касата е имала възможността да спести повече от 2 2000 000 лв. заради по-големия брой на лекуваните с генерични лекарствени продукти. Това от своя страна може да увеличи обхвата на здравноосигурените с над 7900 души.

Подобна е ситуацията и при диабетните заболявания.

Детайлният анализ на данните кара авторите да направят няколко важни заключения. Те констатират, че прогенеричната политика само в тези 11 лекарствени групи, върху които те са насочили вниманието си, е могла да спести 5 000 000 лв. през 2016-а, а това е около 22% от реимбурсираните средства. Ако това се приложи и към останалите групи лекарства, за които съществува наличен генеричен еквивалент, то спестеното се увеличава многократно.

Една от най-важните части на изследването е тази, в която са формулирани препоръките за оптимизиране на разходите на НЗОК и тези на домакинствата. Сред тях са провеждането на мащабна информационна кампания от МЗ, насочена към употребата на генерични лекарства, повишаването процента на реимбурсация, когато става дума за лечение на сърдечносъдови и мозъчни заболявания, налагане на забрана да бъдат прехвърляни средства от лекарствата за домашно лечение към други пера, както и осигуряването на подходящи конкурентни и законови условия, които няма да позволят липсата на животоспасяващи и лекарства за масови болести.

От значение ще бъде още и осъществяването на реформа в начините за ценово рефериране и въвеждането на електронната рецепта до края на годината, което ще позволи изготвянето на анализ на пазара на медикаменти у нас.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ekipbg.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиИсторияСтатистически проучванияНормативни актовеАнкетиТестове