Начало Здравна медиа Здравни новини Може да се наложи пациентите да доплащат за медицински изделия

Може да се наложи пациентите да доплащат за медицински изделия

Може да се наложи пациентите да доплащат за медицински изделия - изображение

Има вероятност пациентите да доплащат за медицински изделия, тъй като от НЗОК са намалили средствата за тази цел. Според новия рамков договор от касата ще отпускат по-малко пари за този вид продукти.

Дали предположението ще стане факт, зависи от отговора на доставчиците на медицински изделия. Проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина", коментира, че до фирмите са изпратени писма с молба да бъдат намалени цените на изделията за здравната каса.

Проблемът за болниците е, че за тяхна сметка остават разноските при използването на подобни изделия, когато пациентът не може да си ги заплати. Така лечебните заведения трупат дългове. Още по-голямо става затруднението, когато средствата за тази цел са по-малко. Като пример проф. Начев даде цената на така нареченото „изкуствено сърце“. Преди за него от НЗОК са отпускали по 163 000 лв., а сега вече ще плащат по 133 000 лв.

Лечебните заведения са запасени с медицински консумативи, но те са се снабдили с тях, когато стойностите им са били високи. При тежка ситуация, когато трябва да се спасява човешки живот, те се използват, но ако пациентът е неплатежоспособен, разходите са за сметка на болницата.

Проф. Начев е на мнение, че няма как да се очаква със стойността на сегашните здравноосигурителни вноски да се покрива пакет услуги, който струва три пъти повече. Затова по негови думи на българите може да им се наложи да доплащат за здравни услуги.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: nova.bg
Снимка: marioff.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини