Начало Здравна медиа Здравни новини МС одобри промените в наредбата за медицинските изделия

МС одобри промените в наредбата за медицинските изделия

МС одобри промените в наредбата за медицинските изделия - изображение

Министрите одобриха промените и допълненията в наредбата, по които НЗОК ще сключва договори за медицинските изделия.

Текстовете въвеждат критерии, които регулират пазара, образуването на цената и реимбурсирането на изделията. Предложението е свързано както с желанието на здравната каса повече хора да имат достъп до услугата, така и с преодоляването на тенденцията разходите за изделията да се увеличават постоянно.

Промените дават възможност на касата и да контролира доставката и тяхната наличност чрез договорите с производителите и търговците. Друг положителен акцент е осигуряването на изделия с много по-високо качество, което е възможно благодарение на изискването изделията да се плащат от обществен фонд в поне три от държавите в ЕС при същите заболявания или да са били заплащани от касата в последните десет години.

Затягането на бюджетната дисциплина е видно и от идеята касата да сключва договори с участници, които са представили най-разходоефективните за бюджета й предложения.

Кабинетът одобри още и допълнителни разходи в размер на 5 000 000 лв. от бюджета на здравното министерство. Парите са предназначени за дълготрайни материални активи, свързани с диагтностика и лечение и са за държавните болници. Тъй като фокусът е върху онкологиите, то очакванията са свързани с подобряване на достъпа и на ефективността по отношение на поставянето на диагнози и назначаването на терапия.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: gov.bg
Снимка: financebg.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеСоциални грижиАнкетиТестове