Начало Здравна медиа Здравни новини От догодина евентуално само НЗОК ще подписва с производители за доставка на медицински изделия

От догодина евентуално само НЗОК ще подписва с производители за доставка на медицински изделия

От догодина евентуално само НЗОК ще подписва с производители за доставка на медицински изделия - изображение

От НЗОК настояват да подписват договор само с един производител или търговец на медицински изделия. Такава промяна желаят да се направи в Наредбата за плащане на лекарствените продукти. При наличието на такъв контракт болниците и пациентите трябва да работят именно с изделието, купено от касата. Ако желаят друго, да поемат разходите, без да разчитат на доплащане от структурата.

Тези желани от НЗОК промени могат да станат факт от следващата година. В момента касата определя стойностите на изделията и след това плаща на лечебните заведение купените от тях продукти. Болниците сами сключват договори с производители и търговци и се снабдяват от тях с медицински изделия.

В проекта за промени в наредбата е вписано, че здравната каса ще има правото да купува директно продуктите. Доводите за това изменение са видни в стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, която е публикувана на сайта на касата. Мнението на д-р Дечо Дечев, управител на структурата, е, че за които изделия е възможно, касата ще обяви бройка и ще подпише с един производител, а не както е в момента с много.

Новата процедура ще засегне главно продукти като стентовете, които са почти половината от разходите на НЗОК за медицински изделия. По думите на д-р Дечев чрез промените донякъде ще се гарантира качеството и ще се избегне възможността дадена фирма да подведе касата в това отношение. Ще се изискват най-малко 3 приключили медицински клинични проучвания и ще се заплаща минимум в 3 фонда. Всяко лечебно заведение ще научава коя е печелившата компания за дадено изделие, ще поръчва от него и ще отчита бройките.

Не се предвижда НЗОК да пуска обществена поръчка, а ще е вид договаряне с търговците и производителите, което ще става всяка година.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: news.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиТестовеНормативни актове